V Ljubljani danes podelitev Plečnikovih odličij za arhitekturne dosežke

Na vrtu Plečnikove hiše bodo ob 18. uri podelili Plečnikova odličja za leto 2021. Podelili bodo Plečnikovo nagrado ter Plečnikovi medalji za realizacijo in za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike ter medalji za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture in študentsko Plečnikovo priznanje.

Plečnikova odličja so osrednje javno in najvišje strokovno priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve, nastale v zadnjih petih letih v Sloveniji ali tujini, na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme.

Strokovno žirijo so letos sestavljali Matija Bevk (predsednik), Martina Malešič, Boris Matić, Matej Nikšič in Rok Žnidaršič.

Razstava nagrajenih in nominiranih del za Plečnikova odličja 2021 bo potekala v javnem prostoru, v galeriji na prostem na Gallusovem nabrežju bo na ogled od danes naprej. Podrobnejša predstavitev projekta, nagrajenega z letošnjo Plečnikovo nagrado, pa bo od 9. junija na ogled v Galeriji Dessa, kjer bo prav tako 9. junija ob 19. uri predavanje nagrajenih avtorjev.

Lani so Plečnikovo nagrado prejeli Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, so avtorji z njim ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru.

Source
STA
Back to top button