V LGL premiera Najprisrčnejšega velikana

Poudarki zgodbe
  • Uprizoritev, zasnovana na zgodbi o zadovoljstvu s tem, kar imamo, in pripravljenostjo dati tistim, ki nimajo, se spreminja in pregiba v dinamično igro perspektiv. Preplet oddaljenosti in bližine, velikega in majhnega ter raznolikih dimenzij odpira domišljijo in gledalcu razpira pogled. Poigrava se tudi z različnimi lutkovnimi tehnikami, ki s songi, vizualno podobo in nagajivo besedilno predlogo razgibajo celotni oder.

Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo danes na spletu premiera uspešnica priznane škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axlla Schefflerja Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca, dramatizaciji Jureta Karasa in z avtorsko glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.

 

Najslabše oblečen velikan v mestu si želi preobrazbe, zato si privošči nova oblačila. V novih nogavicah, čevljih, kravati, srajci in hlačah je videti najimenitnejši velikan v mestu. A kaj, ko na poti domov sreča prijatelje, ki so jih doletele razne nesreče: žirafa žalostno smrka, kozlu je vihar odnesel jadro, miške so ostale brez hiške, lisica brez spalne vreče, kužek je obtičal v blatni mlakuži. Vsi nesrečneži nujno potrebujejo njegovo pomoč.

Velikan nesebično razda svoja nova oblačila prijateljem, zato pa sam postaja vedno bolj gol in vedno bolj premražen. Rešijo ga njegova stara oblačila, zaradi katerih pa se ponovno znajde na začetku – kot najudobneje, a vendarle spet najslabše oblečeni velikan. A dobro se z dobrim vrača in prijatelji ga presenetijo ne samo z darilom, pač pa tudi s spoznanjem, da je zaradi svojih dejanj, če že ni najimenitnejši prav gotovo najprisrčnejši velikan, so o predstavi zapisali v LGL.

Dramaturg predstave je Andrej Jaklič, avtor likovne podobe pa Natan Esku. Igrajo Jure Lajovic, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Polonca Kores, Lovro Finžgar in Zala Ana Štiglic. Na klavirju sta Jože Šalej ali Davor Herceg.

Predstava bo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa izvedena preko spleta. Za izven je plačljiv ogled mogoč kadarkoli preko platforme Vimeo. Več informacij je dostopnih na spletni strani LGL.

Source
sta.si
Back to top button