AktualnoSlovenija

V Levici z novo referendumsko pobudo glede investicij v Slovenski vojski

V Levici pripravljajo novo referendumsko pobudo glede investicij v SV. Prepričani so namreč, da želi vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja, medtem ko odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV še ni znana. Pobudo bodo predstavili danes ob 11.30.

Levica je namreč skupaj s SD po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV), ki predvideva za 780 milijonov evrov investicij do leta 2026, v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicija nato potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je zato na ustavno sodišče obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je do končne odločitve o dopustnosti referenduma izvajanje zakona zadržalo.

Na finančnem ministrstvu pa so nato pripravili predlog sprememb zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2021 in 2022 v delu, ki določa največji dovoljeni obseg prevzetih obveznosti v breme proračunov. Namesto da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna veljajo pogodbe za investicije v SV na podlagi posebnega zakona, bi po predlogu, ki je na matičnem odboru DZ prejšnji teden dobil zeleno luč, to veljalo za pogodbe za investicije v vojski, predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja SV ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

Predstavniki finančnega in obrambnega ministrstva so na seji odbora DZ pojasnili, da so dobavni roki pri tovrstnih naročilih dolgi in zato investicij ni mogoče izvesti v enem proračunskem letu. Zatrjujejo tudi, da ne gre za obvod ustavnega sodišča.

Koordinator Levice Luka Mesec je namreč že pred časom izpostavil, da poskuša vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja. To poskuša narediti, ker bo po njegovi oceni ustavno sodišče razveljavilo odločitev o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za naložbe v SV.

“Ta referendum je vlada Janeza Janše najprej nezakonito prepovedala, zdaj pa po desni prehiteva odločitev ustavnega sodišča. Z zakonom o izvrševanju proračuna daje vlada obrambnemu ministru Mateju Toninu in ministrstvu za obrambo bianco menico za sklepanje orožarskih poslov, pa četudi ti presegajo že sprejete proračune in celo mandat te vlade,” pa so v današnji napovedi novinarske konference s predstavitvijo nove referendumske pobude zapisali v Levici.

Da vlada na ta način poskuša prehiteti referendum in ustavno sodišče, po njihovem prepričanju “ni samo nedopustno, ampak je tudi nelegalno, kajti dokler obravnava zakona na ustavnem sodišču ni zaključena, državni zbor ne sme obravnavati zakona o isti materiji”.

Prepričani so, da najnovejši manevri vlade “ne spreminjajo dejstva, da tri četrtine prebivalstva nasprotuje nakupu nepotrebnega orožja”. Zato napovedujejo novi referendum, na katerem bodo “zahtevali pravico, da državljani odločimo, ali bo ta denar šel za orožje ali za zdravstvo, domove za starejše, stanovanja in razvoj”.

Source
STA
Back to top button