AktualnoSlovenija

V Levici po odločitvi ustavnega sodišča napovedujejo budno spremljanje vojaških nabav

V Levici se ne strinjajo z odločitvijo ustavnega sodišča, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ni neustaven, jo bodo pa spoštovali. Koordinator Levice Luka Mesec je napovedal prizadevanje za spremembe ustavnega reda, ki ljudstvu onemogoča odločanje o ključnih vprašanjih, ob vojaških nabavah pa bodo vladi gledali pod prste.

Ustavno sodišče je namreč v postopku za presojo ustavnosti, ki ga je zahteval Mesec, odločilo, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) v letih 2021 do 2026 ni v neskladju z ustavo. Izpostavilo je nujnost investicij v vojsko. Odločilo je tudi, da je DZ s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o tem zakonu.

Po Meščevih besedah je danes slab dan za slovensko demokracijo. Spremembe ustave iz leta 2013 o referendumski ureditvi so ljudstvu vzele možnost odločanja o ključnih vprašanjih lastne prihodnosti. “Očitno so dovoljeni referendumi v državi samo še o človekovih pravicah, ne pa o vprašanjih, kako se bo porabljal javni denar,” je dejal v današnji izjavi za medije.

“Žalosti nas, da je pet ustavnih sodnikov, ostali štirje so podpisani pod ločena mnenja, presojalo tako, da ni tehtalo vsebinskih argumentov, ampak so v svoji razsodbi izrazili zgolj zaupanje vladi in zaupanje v nujnost ukrepov. To je tudi njihov glavni in tako rekoč edini argument, češ vojska potrebuje 780-milijonsko nabavo orožja, če naj se v prihodnje razvije,” je dejal Mesec.

Ob tem pa po njegovih besedah niso pretehtali njihovega ključnega vsebinskega argumenta, ki so ga podali v zahtevi. Če bi tehtali, ali je 780 milijonov evrov bolj potrebnih na drugih, bolj podhranjenih področjih, kot so zdravstvo, dolgotrajna oskrba in stanovanjska politika, bi se po Meščevih besedah verjetno lahko strinjali, so ta sredstva “krvavo potrebna tam”.

A ustavno sodišče tega, kot je dejal Mesec, ni dalo na tehtnico, prav tako ni tehtalo o tem, ali je o takih vprašanjih treba presojati na referendumu. “Presodili so samo, da je nabava orožja za Slovensko vojsko dovolj nujna, da referendum o tem vprašanju naj ne bi bil dopusten,” je dejal.

Ob tem je napovedal, da bodo v Levici dali budno spremljale vojaške nabave. Na komisijo za nadzor javnih financ so danes že naslovili zahtevo za pridobitev vseh dokumentov o nabavi transportnega letala, pri katerem se je po Meščevih besedah cena samo v nekaj mesecih povečala s 50 na 72 milijonov evrov.

“V Levici bomo dali vse od sebe, da po tistem, ko tega zakona nismo mogli ustaviti, 780 milijonov evrov ne postane milijarda oziroma novi orožarski Teš 6,” je poudaril Mesec.

Napovedal je še, da bodo vložili zahtevo, da se novela zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022, ki investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna, razveljavi. Kot je opomnil, v pravnem redu namreč ne moreta biti dva zakona, ki urejata isto vprašanje.

Ne bodo pa v Levici, kot so sprva napovedovali, na ustavnem sodišču izpodbijali sklepa DZ, da je zakonodajni referendum o omenjeni noveli nedopusten.

Source
STA
Back to top button