Slovenija

V Levici kritični do predlogov AmCham glede slovenskega zdravstva

V Levici so kritični do predlogov ameriške gospodarske zbornice, ki je izpostavila potrebo po hitrih, a premišljenih spremembah slovenskega zdravstva iz državnega v javnega. “V Sloveniji imamo javno zdravstvo, ne državnega. Javno zdravstvo je tisto, ki ga želijo nekateri v imenu profita na vsak način uničiti,” pa pravijo v Levici.

V Sloveniji imamo v zakonodajo vpisan javni zdravstveni sistem, v zgodovini Slovenije pa je bilo zdravstvo državno zgolj dvakrat, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Levici.

Kot so spomnili, je javna zdravstvena blagajna zaradi epidemije ostala brez kakršnih koli rezerv. “Zavod za zdravstveno zavarovanje je pokrival stroške za covid paciente ter plačeval storitve, ki se niso izvajale, medtem ko so komercialne zavarovalnice neusmiljeno pobirale in kopičile premije”, so še zapisali v odzivu.

Po oceni Levice dejstvo, da ima javni zdravstveni sistem kakšno slabost, še ne pomeni, da ga je treba razgraditi. Javno zdravstvo bi morali po njihovem mnenju okrepiti, to pa lahko Slovenija med drugim doseže s tem, da ukine nepravične premije dopolnilnega zavarovanja in jih prenese v solidarne prispevke za obvezno zavarovanje, postopno prenese koncesije nazaj v javni sistem ter odpravi korupcijo in visoke provizije z ustanovitvijo javnega podjetja za nabavo medicinskih materialov.

Zavarovanci potrebujejo kvalitetno in ažurno zdravstveno obravnavo, ne pa možnost izbire kirurga, za katero niso kvalificirani. Vse storitve morajo biti opravljene kvalitetno in strokovno zato izbira izvajalca ne bi smela biti na prvem mestu, so še izpostavili v Levici.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button