V Leku na Prevaljah proizvodnja antibiotikov predvidena še dobro leto dni

Poudarki zgodbe
  • Lek v okviru preoblikovanja preučuje tudi različne poslovne možnosti za novo, zdaj prazno zgradbo, ki so jo na Prevaljah zgradili v letih 2017 in 2018.

Še predvidoma dobro leto dni bodo v Lekovem obratu na Prevaljah, kjer trenutno dela več kot 340 delavcev, izdelovali antibiotike. Zaustavitev proizvodnje namreč načrtujejo konec prvega četrtletja 2022. Hkrati skladno s strategijo teče oblikovanje operativnega centra in nekaj sodelavcev s prevaljske lokacije je v centru že našlo novo zaposlitev.

“Naša prevaljska lokacija posluje nemoteno in zagotavlja redno oskrbo z zdravili za bolnike doma in po svetu,” so za STA navedli v Leku in dodali, da tako ostajajo osredotočeni na zagotavljanje proizvodnje na tej lokaciji, ker projekt še poteka.

V tovarni na Prevaljah so širokospektralni antibiotik, ki ga izvažajo na okoli 60 trgov po svetu, začeli izdelovati leta 1988. V letu 2018 so začeli na Koroškem izdelovati tudi novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet tega širokospektralnega antibiotika.

Ob načrtovani ukinitvi proizvodnje antibiotikov na Prevaljah postopno teče – skladno s strategijo podjetja – oblikovanje operativnega centra, kjer je, kot navajajo v Leku, priložnost za zaposlitev odprta vsem zaposlenim na prevaljski lokaciji. V prihodnjih mesecih bodo tako še potekali pogovori z zaposlenimi o njihovih željah in pričakovanjih, ponujajo jim možnost usposabljanj z različnih področij, za prekvalifikacije in prezaposlitve pa bo čas še v letu 2022, so pojasnili v družbi.

“Prepričani smo, da se bo prevaljski tim uspešno preoblikoval v del globalnega operativnega centra in tudi v novi vlogi v prihodnjih letih pokazal, da se je sposoben spoprijeti s kompleksnimi izzivi v farmacevtski industriji ter jih uspešno izpeljati,” so navedli v Leku. Ob tem so med drugim poudarili, da preoblikovanje prevaljske lokacije prinaša priložnosti za ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo.

Namen globalnega operativnega centra, ki je del Novartisovih tehničnih dejavnosti in bo deloval na različnih lokacijah po Sloveniji, je zagotoviti standardizirane storitve za Novartisovo proizvodno mrežo po vsem svetu. Glavne globalne storitve, ki jih nudi center, vključujejo logistično in oskrbovalno verigo, inženiring, proizvodno tehnologijo in zagotavljanje kakovosti.

Za novo zgradbo na obrobju Prevalj se je zanimala tudi mežiška družba Tab, ki se je z azijskim partnerjem dogovarjala o možnostih vzpostavitve proizvodnje litij-ionskih baterij v Sloveniji, a doslej po uradno znanih informacijah do dogovora še ni prišlo. Decembra lani je direktor Taba Bogomir Auprih v zvezi s tem za STA dejal, da je “zadeva še živa, a je zaradi omejitev zaradi covida-19 v počasnem teku”.

Source
sta.si
Back to top button