V Katoliški cerkvi obeležuje svetovni dan miru

V Katoliški cerkvi danes že 54. obeležujejo svetovni dan miru, ki letos poteka pod geslom Kultura skrbi kot pot miru. Enako je svojo poslanico, ki jo objavi ob tem dnevu, naslovil papež Frančišek. Med drugim je spomnil na epidemijo in odgovorne pozval, naj sprejmejo ustrezne ukrepe za zagotovitev dostopa do cepiva proti covidu-19.

Papež se v tradicionalni poslanici ni izognil hudi zdravstveni krizi zaradi epidemije covida-19. Posebno misel je namenil vsem, ki pomagajo bolnikom in si prizadevajo, da bi jim rešili življenje ali zmanjšali trpljenje. Odgovorne v politiki in zasebnem sektorju je pozval, naj sprejmejo ustrezne ukrepe za zagotovitev dostopa do cepiva proti covidu-19 in do bistvenih tehnologij za pomoč bolnikom in vsem tistim, ki so najbolj revni in krhki.

Opozoril je, da so v letu 2020 ob sicer številnih pričevanjih karitativnosti in solidarnosti dobile nov zagon različne oblike nacionalizma, rasizma, ksenofobije ter tudi vojne in spopadi, ki sejejo smrt in uničenje. “Ti in drugi dogodki, ki so zaznamovali pot človeštva v preteklem letu, nas učijo, kako pomembno je skrbeti drug za drugega in za stvarstvo, da bi gradili družbo, ki temelji na bratskih odnosih,” je zapisal.

“Vsi sodelujemo, da bi napredovali proti novemu obzorju ljubezni in miru, bratstva in solidarnosti, medsebojne podpore in vzajemnega sprejemanja. Ne popuščajmo skušnjavi brezbrižnosti do drugih, zlasti do najslabotnejših. Ne navadimo se pogledati stran, ampak si vsak dan konkretno prizadevajmo za ‘oblikovanje skupnosti, ki jo sestavljajo bratje, ki se med seboj sprejemajo in skrbijo drug za drugega’,” je še pozval.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na zunanja ministrstva po vsem svetu.

Source
STA
Back to top button