SlovenijaKultura

V Kapsuli razstava Vzporedna literatura s knjigami umetnikov

Projektni prostor Kapsula Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. na razstavi Vzporedni svetovi predstavlja knjige umetnikov. Podpisujejo jih Jan Dirk van der Burg in Erik van der Weijde z Nizozemske, Martin John Callanan iz Velike Britanije, Siniša Labrović in Vlado Martek s Hrvaške, umetniška skupina Lucky Pierre iz ZDA in Peter Tillessen iz Nemčije.

Izbrane publikacije so nastale v različnih kontekstih, okoljih in obdobjih, a vse načenjajo teme politične moči in oblasti, piše v sporočilu za javnost.

Jan Dirk van der Burg je v knjigi Censorship Daily (2012) zbral podobe iz dnevnega časopisa NRC Handelsblad, ki jih je prejemal njegov prijatelj Thomas Erdbrink v Teheranu. Nizozemski časopis je pred dostavo vsakič pregledala skupina iranskih uslužbencev. Podobe namerno ostajajo črno-bele, cenzorska nalepka pa živo modra. Erik van der Weijde pa v knjigi Contemporary Brazilian politics (2011) kaže odlomke časopisnih besedil, v katerih prevladujejo komentarji o politični korupciji.

Britanski konceptualni umetnik Martin John Callanan je v knjigi Letters 2004-2006 (2007) zbral pisma oziroma odgovore na njegova pisma, ki jih je poslal predstavnikom oblasti in struktur moči.

Hrvaška umetnika Siniša Labrović in Vlado Martek sta predstavljena s knjigama Postdiplomsko obrazovanje (2009) in Političari, ubijajte se! (1996). Prva po obliki spominja na priročnike za samopomoč in v 14 poglavjih obravnava kriminalno dejavnost, kot so kraja, prostitucija, preprodaja drog, izsiljevanje, korupcija ter dodaja uporabne nasvete. V drugi avtor poudarja, da politiki v večini ustvarjajo okoliščine, v katerih se morajo ljudje ubijati.

Umetniška skupina Lucky Pierre iz Chicaga se predstavlja s publikacijo 100 actions for Chicago torture justice (2012), ki predstavlja odgovor na oblike agresije in mučenja, ki ga je čikaška policija povzročala temnopoltemu prebivalstvu med letoma 1972 in 1992. Dokumentarno gradivo so zbirali več let, s projektom pa so opozorili na konkretne primere zločinov in vzpodbudili javno debato o problematiki mučenja, njegovih strukturah, praksah in posledicah, so zapisali v zavodu.

Knjiga Petra Tillessena Dictators (2012) vsebuje zbirko avtorjevih risb z ogljem, katerim so pripisana imena znanih diktatorjev 20. stoletja.

Kot so še sporočili iz zavoda, je razstava nastala ob soočanju s trenutnim družbenim dogajanjem, ki ga zaznamuje splošno nezadovoljstvo s politiko, političnimi elitami, represivnimi ukrepi, cenzuro in lažnimi novicami. Na ogled bo do 24. marca. Kustosinja je Nina Skumavc.

Zbirka knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. je ena osrednjih mednarodnih zbirk knjig umetnika v državi. Nastala je s prvimi donacijami in izmenjavami leta 2003, danes pa obsega več kot 600 enot knjig umetnika, fanzinov, časopisov in revij umetnika.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button