V Iskratelu ostro ob Darsovem izboru na razpisu za elektronsko vinjeto

V kranjskem Iskratelu so se ostro odzvali na Darsovo odločitev, da za vzpostavitev sistema elektronskih vinjet izbere slovaško družbo Skytoll, dve ostali ponudbi, med njimi tisto Iskratela z madžarskima partnerjema, pa označi za nedopustni. Kot napovedujejo, se bodo gotovo pritožili. Resno razmišljajo tudi o selitvi sedeža v tujino.

“Udeležba slovenskih podjetij in njihove kompetence so očitno izločitveni dejavnik pri javnih naročilih v Sloveniji. Pri Darsu pa si upam trditi, da je to že škodljiva dolgoročna poslovna strategija pri večjih projektih,” je v izjavi za javnost zapisal glavni direktor kranjskega ponudnika rešitev s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije Željko Puljić.

Pri tem je poleg izbora družbe za vzpostavitev sistema elektronskih vinjet izpostavil še izbor izvajalca za elektronsko cestninjenja tovornih vozil, kjer se je družba zapletla tudi v sodni spor z Darsom, in projekt izgradnje druge cevi karavanškega predora v vrednosti več kot 90 milijonov evrov.

V Iskratelu bodo po Puljićevih besedah Darsovo odločitev še skrbno preučili, a “glede na to, da je naročnik že sam priznal računsko napako pri izračunu ponderirane cene brez DDV, gotovo sprožili ustrezne, zakonsko predvidene postopke”.

Zaradi po njihovem prepričanju “sistematičnega diskriminatornega ravnanja odločevalcev o porabi javnega denarja” pa, tako Puljić, v družbi, ki ima od lani novega lastnika, globalno tehnološko podjetje S&T iz avstrijskega Linza, resno razmišljajo tudi o preselitvi sedeža podjetja v tujino.

“Čemu plačevati davke in prispevke v državi, ki diskriminira domače znanje in tako omejuje dolgoročni trajnostni in inovativni razvoj države,” se sprašuje prvi mož Iskratela. Ta je prepričan, da je to tudi tema za vlado in pristojne ministre, ki po njegovem mnenju močno zapostavljajo razvoj strateških kompetenc domačih podjetij in posledično celotne države v prihajajoči dobi digitalizacije.

Na Darsov razpis za vzpostavitev sistema elektronske vinjete, ki naj bi zaživel decembra letos, so se sicer prijavili trije ponudniki, poleg Skytolla še Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Informatics in Dataking Informatikai ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch.

Skytollova ponudba je bila pri 15,7 milijona evrov brez DDV, ponudba Iskratela z madžarskima partnerjema 14,2 milijona evrov brez DDV, ponudba Maranda, Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Kapscha pa 33,4 milijona evrov. Dars je Izbral Skytollovo ponudbo, ostali dve pa označil za nedopustni.

V drugem neizbranem izvajalcu Marandu so za STA zapisali, da sklep še proučujejo, na izbiro pa zaenkrat nimajo komentarja.

Source
STA
Back to top button