V gospodarstvu svarijo pred potrditvijo zakona glede posojil v frankih

V Združenju bank Slovenije in Gospodarski zbornici Slovenije svarijo pred potrditvijo zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih, ki ga bo na januarski seji obravnaval DZ. Ocenjujejo namreč, da krši slovensko ustavo, slovenske zakone in evropski pravni red ter je tudi ekonomsko neutemeljen.

 

 

Predlog zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih določa porazdelitev valutnega tveganja med kreditojemalca in banko za pogodbe, sklenjene v obdobju, preden je švicarska centralna banka leta 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto, kar je vodilo v povečanje obveznosti kreditojemalcev do bank.

Predlog je uvrščen na sejo DZ, ki se začne 31. januarja. V sredo je z njim že soglašal odbor DZ za finance, ob čemer v Združenju bank Slovenije in Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da je to storil ne glede na izrazito negativna mnenja nacionalnih in evropskih inštitucij, ki so zahtevana v postopkih sprejemanja zakonov, ter tudi v nasprotju z odločitvami Evropskega sodišča za človekove pravice.

Predlog zakona ruši zaupanje v pravo in pravno državo, saj retroaktivno posega v zakonito vzpostavljena pravna razmerja. Podpora takšnemu predlogu vzpostavlja nepredvidljivo poslovno okolje, ne le bankam ampak celotnemu gospodarstvu, so zapisali v pozivu, ki so ga naslovili na predsednika vlade, ministre za finance, pravosodje in gospodarstvo ter poslanske skupine državnega zbora.

Morebiten sprejem takšnega zakona bi lahko imel škodljive posledice za mednarodni položaj naše države, tako zaradi neskladnosti s pravom EU kot tudi zaradi nepredvidljivosti nacionalnega poslovnega okolja, še opozarjajo.

Naslovnike pozivajo, naj s svojimi odločitvami v zakonodajnih procesih slovenskemu gospodarstvu zagotovijo delovanje v pogojih, skladnih z načeli pravne države, in predvidljivo poslovno okolje, v katerem zakonito sklenjeni pogodbeni odnosi niso predmet zakonodajnih posegov, ki kršijo nacionalni in evropski pravni red.

Source
STA
Back to top button