V Gornjem Gradu odprli center za osebe z demenco

V Centru starejših Gornji Grad, s katerim upravlja podjetje DEOS, so danes tudi uradno odprli od začetka julija delujoči novi sodobni Makov svet. Objekt, ki je oblikovan na podlagi raziskave potreb starejših z demenco, vključuje štiri enote po 12 oseb, v kateri bodo možne namestitve v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah.

Kot je ob današnjem slovesnem odprtju, ki se ga je udeležil tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, povedala glavna direktorica družbe DEOS Irena Vincek, med njihove najpomembnejše izzive v zadnjih letih zagotovo sodi tudi demenca, ki vse bolj obremenjuje celotno družbo, še posebej pa svojce obolelih.

“V Evropi je trenutno kar deset milijonov ljudi, ki ima eno od oblik demence. Kot družba smo za vse, ki potrebujejo pomoč, dolžni poskrbeti, zato smo že v času načrtovanja gradnje izhajali iz povsem konkretnih potreb dementnih oseb,” je dejala Vincekova in povedala, da bodo njihovi novi prostori naenkrat lahko sprejeli 48 oseb, z atrijsko arhitekturno zasnovo pa so želeli stanovalcem ustvariti njihov varen in prijeten svet v malem.

Dvanajst dvoposteljnih in 24 enoposteljnih sob z lastno kopalnico ima izhod na zelene površine, kjer bo terapevtski vrt, posebnost pa je tudi senzorna soba. Vrednost celotnega projekta je znašala okoli pet milijonov evrov, delno so ga pokrili z lastnimi sredstvi, delno pa z najemom bančnega kredita.

Makov svet sicer deluje že od začetka julija, v njem pa je trenutno 14 varovancev. Povpraševanje po tovrstnih storitvah je veliko, Vincekova pa pravi, da je cena enaka tisti, ki je doslej veljala tudi v starih prostorih oziroma 40 evrov dnevno. Ker gre za prijetno okolje in ambient centra, si obetajo zanimanje iz širšega območja Slovenije.

DEOS je sicer prav Gornjem Gradu pred dvema desetletjema zgradil svoj prvi center za starejše, v tem času pa je zrasel v podjetje z več kot 800 zaposlenimi in okoli 1400 oskrbovanci v osmih centrih po državi. Izvajajo institucionalno varstvo, pomoč na domu, izobražujejo nov kader, ob tem pa v Gornjem Gradu skrbijo tudi za rehabilitacijo bolnikov, ki so preboleli covid-19.

Minister, pristojen tudi za socialne zadeve, Janez Cigler Kralj je ob odprtju poudaril, da gre za zelo inovativen center, ki je tudi prvi takšen v državi. Osebam z demenco namreč nudi podporo skozi vse njihove čute in tako celovito zagotavlja potrebe tovrstnih oskrbovancev.

“Demenca je izziv današnjega časa. Lahko govorimo tudi o epidemiji. Takšen center lahko pomeni vzorčen primer za pridobivanje izkušenj pri delu z dementnimi osebami za vso državo,” je poudaril minister, ob tem pa znova spomnil, da država po več kot desetletju pomanjkanja naložb na področju starejših zaganja velik investicijski cikel.

Temu sta namenjena dva velika razpisa, prvi vreden 93 milijonov evrov iz sklada React, ki je namenjen razbremenitvi obstoječih zmogljivosti v državnih domovih zaradi posledic epidemije, drugi pa podelitvi koncesij za 1100 mest za opravljanje javne službe oskrbe starejših. Pri slednjem gre v letu dni že za drugega, saj so marca že podelili koncesije za 1280 mest.

Source
STA
Back to top button