V glasbenih šolah se veselijo vrnitve otrok k individualnemu pouku, težava ostaja pouk baleta

Glasbene šole so že v tem tednu lahko izvajale individualni pouk za šolarje, ki se pripravljajo na tekmovanja ali sprejemne preizkuse, od ponedeljka pa bodo lahko individualni pouk izvajale v celoti. Tega se veselijo, še naprej pa opozarjajo na stiske pri baletu. Delnih sprostitev so veseli tudi v umetniških programih srednjih šol.

Medtem ko se v ponedeljek individualni pouk v celoti vrača v prostore glasbenih šol, pa bo pouk v teh šolah pri predmetih, ki se izvajajo v skupinah, še naprej potekal na daljavo. Prav tako v prostorih glasbenih šol še ne bo nastopov učencev.

“Verjamem in vsi srčno upamo, da bomo tako odgovorno ravnali, da se bo ta slika v prihodnje izboljševala in da bodo tudi tisti učenci, ki so vezani na skupinski pouk, predvsem učenci baleta in plesa, kmalu imeli možnost nadaljevanja pouka v živo v šolskih prostorih,” je za STA dejala predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol in ravnateljica Glasbene šole Slovenska Bistrica Radmila Bikić Magdić.

Posebej je izpostavila težave pri pouku baleta, ki poteka skupinsko in torej še naprej na daljavo, otroci pa doma za delo na tem področju nimajo ustreznih pogojev. “Prepuščeni so različnim prostorom dnevnih in otroških sob, tu je tudi večja nevarnost poškodb,” je opozorila ravnateljica Glasbene šole Slovenska Bistrica, ki jo skupaj s programom baleta obiskuje 480 otrok.

Medtem ko se v osnovne šole vračajo k pouku celotni razredi, je namreč zagotavljanje ustreznih pogojev za zajezitev morebitnega širjenja novega koronavirusa v glasbenih šolah pri skupinskem delu težje. Glasbene šole namreč pokrivajo širše šolske okoliše in torej otroci prihajajo k skupinskemu pouku iz različnih krajev, različnih okolij, je spomnila Radmila Bikić Magdić.

V ponedeljek se sicer v glasbene šole k individualnemu pouku vračajo učenci zahodnega dela Slovenije, medtem ko imajo učenci vzhodne polovice države zimske počitnice in se bodo v glasbene šole, če bo obveljala sedanja ureditev, vrnili 22. februarja.

Delnih sprostitev so veseli tudi v umetniških programih srednjih šol. Potem ko so se minuli teden k individualnemu pouku v prostore šole že lahko izjemoma vrnili nekateri dijaki, ki se pripravljajo na tekmovanja, solo nastop v okviru splošne mature ali sprejemne preizkuse, se s ponedeljkom v šole vračajo vsi dijaki zaključnih letnikov.

Ravnatelj Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana Alojz Pluško pozdravlja vrnitev dijakov zaključnih letnikov v šole, saj ravno dijaki teh oddelkov potrebujejo delo v šoli, da bodo lahko normalno nadaljevali priprave na maturo in da se bo lahko šolsko delo nadaljevalo, je dejal za STA.

Sicer pa je tudi Pluško opozoril na to, da dijaki vseh letnikov programa sodobni ples pri delu na daljavo nimajo ustreznih pogojev, podobno je z dijaki na gledališki smeri.

Source
STA
Back to top button