V Gibanju za pitno vodo ponovno poudarili razloge za glas proti zakonu o vodah

Predstavniki Gibanja za pitno vodo so danes v Kopru ponovno poudarili razloge, zaradi katerih ljudi pozivajo, da se na referendumu 11. julija izrečejo proti noveli zakona o vodah. Ta je škodljiva, obenem pa je bila sprejeta na zelo nedemokratičen način, saj se je izključilo civilno družbo, so opozorili.

 

Novela zakona o vodah je po besedah predstavnika Mladih za podnebno pravičnost Jana Štruklja škodljiva, ker omogoča gradnjo na priobalnih pasovih. “Ta gradnja bi ogrozila ekosistem, pitno vodo in pa tudi protipoplavno zaščito,” je dejal in dodal, da je bila novela zakona sprejeta na nedemokratičen način in je izključila civilno družbo.

Prostovoljka Žana Marušič je naštela vse doslej izvedene aktivnosti v Kopru. Tako delijo letake po plažah, barih, knjižnicah in v poštne nabiralnike. Začeli so tudi z akcijo razobešanja plakatov, ponovno pa bo zaživela njihova stojnica v središču mesta. Kot je dodala, bodo na referendumu imeli “priložnost, da povemo svoje mnenje in pokažemo, da se ne strinjamo z zakoni, ki ogrožajo naravo”.

Prostovoljka in učiteljica biologije Tamara Čelhar je poudarila, da je danes tukaj, ker je vlada s spremembo zakona “razvrednotila moje delo kot učiteljice naravoslovja in biologije” ter se “norčuje iz vzgojno-izobraževalnega poslanstva učiteljev, vzgojiteljev, profesorjev, ki se … trudimo otrokom, učencem, dijakom in študentom privzgojiti nek spoštljiv odnos do narave”.

Source
STA
Back to top button