SlovenijaKultura

V Galeriji Velenje na ogled razstava Tanje Pak Predih

Poudarki zgodbe
  • Razstava Pakove, ki odkriva nove možnosti v subtilnem materialu stekla, bo na ogled do 8. maja.

V Galeriji Velenje bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo oblikovalke in profesorice na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Tanje Pak z naslovom Predih. Z razstavo Predih/Ko čas zastane, tiho otrpnem do naslednjega vdiha, se Pakova poglablja v občutenja notranjega sveta, je zapisano na spletnih straneh galerije.

Na razstavi v Galeriji Velenje bo Pakova predstavila nekaj instalacij in eksponatov v novi projektni postavitvi. Projekt v velenjski galeriji je načrtovan kompleksno. Zasnova je oprta na fotografije, ki jih z intuitivnimi iskanjem skladnosti usmerja v vizualni nagovor. Izčiščen likovni prostor predstavljajo mikrostrukture, ki so najpogosteje nastale po denudaciji, na peščenih površinah, ki jih zapisujejo sledi živali, rastline in meteorne vode.

Pakova je odkrivala in našla prostranstvo bogastva oblik stvarnega sveta, ki se s svetlobnimi učinki in učinkovanjem svetlobe nasploh izkazuje na fotografijah in ustvarjenih umetniških predmetih. V prenosih videnega in vizualiziranega skozi prizmo refleksij so se utrinki iz narave odstrli v prostorskih postavitvah steklenih oblik v odnosu s prostorom. Asociacije na ujete posnetke so in hkrati niso pomembne ali obvezujoče. Zabrisovanje mej med jasnim in meglenim je enakovredno sporočilo, opredmeteno še v abstraktnih oblikah, ki nam ponovno odpirajo prav ta vprašanja, morda celo do neskončnosti.

Ključni pomen v oblikovanju stekla imata prosojnost in neprosojnost, ki sta v raziskovanju Tanje Pak močno prisotni. Ta kontrast proučuje znotraj svojih artefaktov kot tudi v odnosu do prostora. Odzivnost razmerja v naravni svetlobi kot tudi pri umetni svetlobi je lahko omejena na enega ali pa gre tudi za postavljanje odnosov med obema viroma. V povezavi z naravo nam vzbuja asociacijo na vodo v različnih agregatnih stanjih, kot so bistrost tekočih in
stoječih voda, ledu ter padavin, dežnih kapljic, toče in snega. Prosojno steklo in stopnje neprosojnega stekla so asociativni odzivi na videnja in doživetja, zaprtih v ozadju zavednega.

Zgodbe različnih motivov se posredno vrtijo tudi okoli bitij in njihove vitalne funkcije vdiha -izdiha in prediha. Ta odnos določa začetek in konec stopenj, s katerimi doseže obliko. Dotika se enega od treh ključnih postopkov oblikovanja umetniških predmetov. Prvi je vezan na pihanje stekla in njegovih možnosti različnih variacij končnega produkta. Drugi je povezan z izdelavo kalupa in oblikovanja po njem, ko gre za tovrstno izdelavo. Tretji pa je ustvarjanje s steklenim prahom.

Spreminjanje prostorskih postavitev v različne samostojne, a v temeljni ideji povezane enote, so poudarjene z izžarevanjem energije in omrežene s sorodnostmi in nasprotji, kot so svetloba in senca, prehodnost in neprehodnost, notranjost in zunanjost, odstrtost in zastrtost in nenazadnje krhkost in trdnost v prožnosti ter samosvoji kreativni poetiki, so še navedli v Galeriji Velenje.

Vodstvo po razstavi bo potekalo v skupini z največ desetimi udeleženci in ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button