V Galeriji Sloart razstava Marka Jakšeta

V Galeriji Sloart so pripravili dvodelno razstavo slikarja Marka Jakšeta z naslovom Na otoku Niga. Prvi del združuje novejše slike večjih formatov, ki jih je umetnik ustvaril v letih 2020 in 2021. Na ogled bo tri tedne, nato ji bo sledil drugi del razstave, kjer bo predstavljen izbor starejših del iz umetnikove izjemno obsežnega opusa.

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnil direktor galerije Damjan Kosec, je Jakše v Ljubljani doslej razstavljal redko, obveljal je tudi stereotip, da je z njim težko sodelovati. Kljub temu so z njim navezali stik in pripravili razstavo njegovih del, ki ni prodajna. Jakšetova razstava je sicer prva v nizu šestih, ki jih v Galeriji Sloart načrtujejo letos.

Po besedah likovnega kritika Andreja Medveda je Jakše zatajevan umetnik. Sprva ni bil priznan, razen v redkih galerijskih prostorih so se ga izogibali. Tudi v Obalnih galerijah Piran, ki jih je več kot tri desetletja umetniško vodil, so ga začeli razstavljati pozno.

Označil ga je kot genija, kot je v kiparstvu Jakov Brdar, ki pa je prav tako zelo nedostopen in zadržan. Jakše se nerad pojavlja v javnosti, saj večino časa slika. Razstava v Galeriji Sloart ponuja vpogled v njegov svet, ki je po Medvedovih besedah razdeljen v tri segmente.

Na eni strani je fantastična arhitektura, ki predstavlja ozadje njegovih podob, na drugi figura, pomanjšana in ujeta v arhitekturo in pokrajino, in na tretji živali, nekakšen Jurski park fantastičnih živali. Nad vsem pa je po Medvedovih besedah veselje do slikanja in veselje, ki ga te podobe uresničujejo. Veselje do življenja, čeprav so v teh podobah skrite tudi odsotnost, umiranje in minljivost.

Hilaritas in vanitas, veselje in smrtnost, končnost in večnost, vse to je bistveno za Jakšetovo slikarstvo, ki pa je seveda razdrobljeno, saj umetnik v vsaki podobi išče vse naštete segmente, ki jih želi upodobiti na svoj in svojstven način. In tu je izjemno originalen, je povedal Medved.

Poudaril je, da Jakše, kot še nekateri drugi umetniki, slikajo kljub prevladi novih medijev. Sicer pa se slikarstvo po njegovih besedah ponovno uveljavlja, a ne kot trend ali gibanje, ampak v smislu izvirne izraznosti posamičnih umetnikov, ki delujejo v tem mediju.

Jakše, rojen leta 1959 v Ljubljani, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Leta 2015 je prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarske razstave v zadnjih dveh letih. Kot je pisalo v utemeljitvi, je umetnik po diplomi kmalu opozoril nase s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih je zajemal iz človekove podzavesti.

“Njegova slikarska interpretacija motiva, za nekatere baladna ali melanholična, za marsikatero oko pa izzivalna, vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca,” je presodila žirija in dodala, da Jakše “sodi med najbolj samosvoje slovenske umetnike širšega časovnega razpona in med redke, ki izpolnjujejo dva temeljna pogoja za prepričljivo umetniško poslanstvo: zna in ima kaj povedati”.

Source
sta.si
Back to top button