SlovenijaKultura

V galeriji Škuc razstava umetnika Tadeja Vaukmana

Poudarki zgodbe
  • Datum trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov, so sporočili iz galerije Škuc.

V galeriji Škuc je od danes na ogled razstava Tadeja Vaukmana z naslovom Vendar ne kažite tega mojemu otroku. Kot je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Kristina Ferk, umetnik ostaja zvest brutalni estetiki tudi v novejših delih, v katerih se odvrača od nekritičnega dokumentiranja svojega bližnjega kroga ljudi in lastnega vsakdana.

Razstavljena dela omogočajo vpogled v avtorjev dosedanji umetniški razvoj, od starejših neobdelanih in nekadriranih polaroidov do natančno režiranih črno-belih fotografij večjega formata. Raziskovanje sebe in lastne identitete v ustvarjanju sovpada z raziskovanjem drugih medijev, kot sta kolaž in video, s katerima Vaukman razširja svojo umetniško prakso. Njegovo ustvarjanje je globoko prepleteno z zasebnim življenjem, kar je razvidno skozi vključena dela, na katerih so jasno ali pa vsaj implicitno izraženi fragmenti zasebnosti, je zapisala Kristina Ferk.

Razstava Vendar ne kažite tega mojemu otroku prikazuje nadaljevanje Vaukmanovega značilnega ustvarjanja v mediju fotografije, hkrati pa opozarja, da avtor svoj surov in neposreden likovni jezik enakovredno izraža tudi v drugih medijih. Kot je prepričana umetnostna zgodovinarka, “kolažiranje, video in jezikovna znamenja niso odvod, temveč nadgradnja in razvoj njegove umetniške prakse, ki v svojem bistvu brutalnega pretiravanja in eksplicitnega prikazovanja elementov ostaja ista”.

Dela so ustvarjalni odraz avtorjevih samorefleksij v zadnjem letu, ki se nanašajo na sprejemanje sebe kot skupka družbeno bolj in morda tudi manj sprejemljivih lastnosti in praks. Umetnik tako z razgaljenim telesom kot z razkritim miselnim tokom, ki ga lahko zasledimo v kratkih zapisih, stremi k nadaljnjemu raziskovanju in dokumentiranju sebstva. Predvsem pa nagovarja, da je poglavitno sprejemanje vseh vidikov sebe, od samoerotičnega in surovega do premišljenega in skoraj starševskega.

Tadej Vaukman (1984) je neodvisni umetnik in fotograf, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Nase je opozoril s projektom Dick Skinners, ki ga je leta 2015 predstavil v knjigi, ki je izšla pri založbi Rostfrei Publishing, nato pa še s serijo fotografij po več razstavah. Sledile so samostojne predstavitve Spaghetti Boys v Centru in Galeriji P74 (2016), Larry v Hiši kulture v Pivki (2016) ter Grandheroes v Ravnikar Gallery Space v Ljubljani (2018) in Daeppen Gallery v Baslu (2018). Lani je predstavil tridelni razstavni niz Ritual očiščevanja v Centru in Galeriji P74, Koroški galeriji likovnih umetnosti in Centru sodobnih umetnosti Celje. Njegova dela so uvrščena v slovenske in tuje zbirke. Leta 2019 je prejel nagrado skupine OHO.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button