V Galeriji Škuc razstava Suzane Brborović in Lucijana Preloga

Poudarki zgodbe
  • Zavesten odmik od koncepta oziroma sporočilnosti "izpostavlja zanimive, lepe, bežne, močne, natančne in svobodne poteze. A med gledanjem skušamo kljub temu nenadzorovano sklepati o sporočilnosti del", so ob razstavi zapisali v Galeriji Škuc.

V Galeriji Škuc si je od danes mogoče ogledati razstavo Suzane Brborović in Lucijana Preloga the colour of overthinking. Postavitev predstavlja nova slikarska dela Suzane Brborović in nadaljevanje Prelogove umetniške serije Gods en Vogue. Vsem delom je skupen nastanek, neobremenjen s sporočilnostjo in z željo po osredotočanju na slikanje samo.

Razstava obiskovalce usmerja v material oziroma objekte same. Ob prihodu v razstavni prostor se posameznik hitro zateče k branju naslovov in opisov del, ki mu vnaprej sugerirajo sporočilo ali vsaj tematiko, s katero posamezno delo ob gledanju povezuje. “Tokrat želimo pogled osvoboditi vnaprejšnjega usmerjanja in gledalcu ponuditi možnost, da sam potuje od ploskve do linije, barve in praznine, da torej vso pozornost usmeri v likovne elemente, tvorce razstavljenih umetniških del,” so zapisali v galeriji.

Iskanje in ločevanje gradnikov, likovnih elementov posameznih del Suzane Brborović in Preloga lahko razumemo kot igro ali kot prosto vajo v gledanju. Tu privilegiran položaj pripada radovednemu gledalcu. Morda gledalka oz. gledalec na platnih zaznava distopično vsebino ali pa se osredotoča predvsem na zmožnost medija samega in različne pristope, ki jih pri nastajanju del koristita oba umetnika. “Cilja razstave ne vidimo v sugeriranju pomembnosti posameznega umetniškega dela ali skupne vsebine umetniških del, temveč je samo omogočanje gledanja, zaznavanja, čutenja in predvsem razmišljanja,” so še zapisali v galeriji.

Suzana Brborović (1988) je akademska slikarka. Po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani leta 2013 je v obdobju je študirala še slikarstvo na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu. Leta 2019 je prejela nagrado Riharda Jakopiča za posebne projekte in dosežke na področju likovne umetnosti za mlajše umetnike. V svoji slikarski praksi se je doslej posvečala predvsem zgodbam arhitekture. Atelje v Leipzigu si deli s slikarjem Lucijanom Prelogom.

Lucijan Prelog (1982) živi in ustvarja med Leipzigom in Ljubljano. Leta 2013 je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med študijem je prejel nagrado za posebne umetniške dosežke v letu 2010/11. Ustvarja objekte, močno zaznamovane s popularno kulturo. Je tudi član glasbene alternativne skupine It’s Everyone Else.

Source
sta.si
Back to top button