SlovenijaKultura

V Galeriji Kresija razstava Ane Sluga

Poudarki zgodbe
  • Umetnica poskuša doseči vizualno disonanco, ki bi izpostavila nekatere navidezne samoumevnosti sodobne družbe. Čeprav na prvi pogled delujejo znano in domačno ali prav zaradi tega, njene slike v svojih podtonih vzbujajo predvsem občutek nelagodja.

V Galeriji Kresija so pripravili razstavo Ane Sluga z naslovom Disonanca prostora (vstop). Razstavljene slike se s svojimi metaforičnimi pomeni naslanjajo na nekatera temeljna eksistencialna vprašanja o nasilju in vlogi posameznika v družbi. Razstava bo postavljena do 23. februarja, za javnost bo na ogled skladno z odprtjem kulturnih institucij.

Ana Sluga na eni izmed šestih slik, ki združene v poliptih tvorijo serijo Disonanca prostora (vstop), kot motiv uporabi silhueto vojnega letala, ki iz svoje notranjosti spušča bombe v prosti pad. Kot je zapisal umetnostni zgodovinar Miha Colner, podoba deluje kot protivojni plakat, ki v želji po prebujanju sočutja posega po jasnih in neposrednih sporočilih. Obenem namiguje na odgovornost tistega, ki je potegnil ročico za odpiranje lopute, iz katere se vsujejo bombe.

Umetnica v omenjeni seriji naslavlja očitna in vseprisotna družbena vprašanja: kako preliti razmišljanja o kolektivnem družbenem nasilju v učinkovito vizualno komunikacijo, kako nasloviti večno temo človeške narave, ki na koncu iz človeka pregovorno vselej potegne tisto najslabše.

Množična kultura je danes polna podob nasilja. V kakofoničnem svetu premnogih vizualnih in verbalnih sporočil je težko pretresti ter prisiliti človeka h globljemu razmisleku o individualni in kolektivni odgovornosti za vseprisotno nasilje. Ana Sluga se po Colnerjevih besedah tega loteva na način izpostavljanja stiliziranih podob, ki jih premišljeno umešča v polja monokromatičnih ali dekorativno obdelanih barvnih površin, da bi jih s tem še bolj poudarila.

V slikarski alegoriji se umetnica sprašuje o brezbrižnih političnih odločitvah, ki družbe privedejo v stanje konflikta. Na slikah zato prevladujejo zamolkle in kovinske barve, ki ustvarjajo ambivalentno in skoraj zloveščo celostno atmosfero, nakar so nanje v maniri kolaža dodani vizualni elementi, ki skozi izbrane fragmente pričajo o sistemskem nasilju, je še zapisal Colner.

Ana Sluga se je rodila leta 1981 v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani je nadaljevala magistrski študij na ALUO in na Estonski akademiji umetnosti v Talinu ter leta 2009 magistrirala. Od leta 2007 sodeluje na samostojnih in selekcioniranih razstavah tako v Sloveniji kot tujini.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button