AktualnoSlovenija

V DZ prvo branje predloga zakona o debirokratizaciji

DZ bo danes med drugim opravil prvo obravnavo predloga zakona o debirokratizaciji, ki naj bi s posegom v več veljavnih zakonov in z razveljavitvijo nekaterih starih izboljšal stanje glede administrativnih ovir. Obravnaval bo tudi predlog novele zakona o osebni asistenci.

Vlada je predlog zakona pripravila spomladi in bi moral biti na mizah poslancev v septembru, a je vlada nato vložila novo besedilo predloga, zato se je zakonodajni postopek začel na novo.

Iz predloga je med drugim umaknila socialno kapico – da se nad mejo 6000 evrov bruto plače prispevki za socialno varnost ne bi več obračunavali. Kot je konec septembra na kongresu Združenja Manager dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se je vlada tako odločila, ker ni želela “žrtvovati” celotnega zakona o debirokratizaciji, ker v DZ ni podpore glede socialne kapice.

Predlog zakona je sicer sestavljen iz dveh delov. V prvem delu spreminja in dopolnjuje 14 zakonov z različnih področij; gre za poenostavitve med drugim glede prijave prebivališča, vročanja pošiljk v upravnih postopkih in overjanja natisnjenih izvodov odločb. V drugem delu pa predlog zakona določa razveljavitev 207 zakonov in vseh podzakonskih predpisov, izdanih na njihovi podlagi, ter določa prenehanje uporabe 18 zveznih jugoslovanskih zakonov.

DZ ima danes na dnevnem redu še predlog dopolnitve poslovnika DZ, predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je vložila skupina poslancev na čelu z Jurijem Lepom, vladni predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 ter vladna predloga novel zakonov o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti ter o osebni asistenci.

Poslanci se bodo lotili tudi predloga novele zakona o osebni asistenci. V skladu z njim osebne asistence ne bodo več mogli izvajati samostojni podjetniki posamezniki. Predlog pa predvideva tudi vnovično oceno za uporabnike, ki so že upravičeni do osebne asistence.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button