V državnem svetu posvet o pravosodju v spomin na Lovra Šturma

V državnem svetu bo popoldne potekal posvet o slovenskem pravosodju v spomin na nekdanjega ministra in ustavnega sodnika Lovra Šturma. S posvetom želijo osvetliti Šturmovo dediščino na področju človekovih pravic, ki je pomembna za slovenski pravni sistem, so zapisali v Zboru za republiko.

 

 

Posvet pripravlja Zbor za republiko skupaj s Katedralo svobode, Novo univerzo in Katoliškim inštitutom.

Uvodni nagovor bosta imela predsednik Zbora za republiko France Cukjati in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Na posvetu bodo spregovorili Andrej Naglič s Katoliškega inštituta, prvi predsednik ustavnega sodišča v samostojni Sloveniji Peter Jambrek, rektor Katoliškega inštituta Anton Stres, pravnik Matej Avbelj, vrhovni sodnik Jan Zobec, nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić, Blaž Ivanc z Univerze v Ljubljani in pravnik Jernej Letnar Černič.

Šturm, ki je umrl konec lanskega leta, je bil med letoma 1990 in 1998 sodnik ustavnega sodišča, med letoma 1997 in 1998 tudi njegov predsednik. V letu 2000 je bil član vlade Andreja Bajuka, in sicer kot minister za šolstvo in šport. V prvi vladi Janeza Janše, od decembra 2004 do novembra 2008, pa je bil minister za pravosodje iz kvote NSi.

Za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti ga je predsednik republike Borut Pahor lani odlikoval s srebrnim redom za zasluge.

Bil je tudi zaslužni profesor ljubljanske univerze in direktor Inštituta za pravo človekovih pravic. Deloval je tudi v mednarodnih organizacijah, med drugim v OECD in ZN.

Source
STA
Back to top button