Slovenija

V dogovoru med vlado in Molom infrastrukturni projekti, ureditev prostorske problematike zapora in sodišč

Predstavniki vlade in Mestne občine Ljubljana (Mol) bodo v sredo podpisali dogovor o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu države za obdobje med letoma 2020 in 2023. Vanj so uvrstili skoraj 30 programov in nalog, med drugim več infrastrukturnih projektov, pa tudi ureditev prostorske problematike zapora in sodišč.

 

V dogovoru, ki ga je vlada uskladila z mestno občino in potrdila januarja, so določene naloge glavnega mesta in državnih organov pri izvajanju programov in nalog, pomembnih tako za razvoj glavnega mesta kot za razvoj državnih institucij v prihodnjih letih, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Dogovor bosta podpisala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ljubljanski župan Zoran Janković.

Seznam programov in nalog, ki je sestavni del dogovora, vsebuje 29 programov in nalog. Nanašajo se na delovna področja ministrstev za notranje zadeve, za pravosodje, za obrambo, za infrastrukturo, za zdravje, za izobraževanje, znanost in šport ter generalnega sekretariata vlade.

Kot so januarja po potrditvi besedila dogovora sporočili z vlade, bo ministrstvo za infrastrukturo z Molom sodelovalo denimo pri izgradnji izvoza iz predora Šentvid na Celovško cesto in posodobitvi Celovške ceste od Julona do gostilne Jelen. Iz pristojnosti ministrstva za zdravje pa so v dogovor umestili prenos zemljišč na območju Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča in menjavo prostorov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na Ulici Stare pravde.

Ministrstvo za pravosodje bo z občino sodelovalo pri sprejetju občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje ob vzhodni obvoznici in Litijski cesti, s tem pa bodo reševali prostorsko problematiko Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Predvidena pa je tudi izgradnja nove sodne stavbe na lokaciji Bežigrajski dvor.

Šolsko ministrstvo se bo vključilo v spreminjanje občinskega podrobnega prostorskega načrta za dele območij nekdanje kasarne na Roški, Spodnje Poljane, Gruberjev prekop in Roška cesta, kjer bi uredili prostore za akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, za srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter za Študentski dom Ljubljana. Z generalnim sekretariatom vlade pa je dogovor povezan v delu, ki se nanaša na področje državnih proslav in slovesnosti. Mol bo tako organizatorje proslav in prireditev, ki jih vlada uvrsti v koledar državnih proslav za posamezno leto, oprostila plačila vseh taks ter uporabnin.

Dogovor med vlado in mestno občino je bil prvič sklenjen maja 2016, in sicer za obdobje od leta 2016 do 2018, predvidel pa je 38 programov in nalog.

Source
STA
Back to top button