AktualnoSlovenija

V delu opozicije pozdravljajo prestop štirih poslancev iz SMC in DeSUS

V delu opozicije pozdravljajo današnji izstop treh poslancev iz poslanske skupine SMC in enega iz vrst DeSUS ter ustanovitev nove poslanske skupine. Na Twitterju jim je čestital prvak LMŠ Marjan Šarec. Predsednica SD Tanja Fajon ugotavlja, da podpora vladi naglo pada, Luka Mesec (Levica) pa upa, da je prestop teh poslancev začetek konca te vlade.

Poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić so namreč danes izstopili iz poslanske skupine SMC in skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil poslanske vrste DeSUS, začeli postopke ustanovitve poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Predsednik DZ Zorčič je napovedal, da bo o njegovi funkciji odločal DZ. Novi vodja poslancev SMC Gregor Perič je danes povedal, da bo glede tega položaja več znanega že tekom današnjega dne. Po njegovem mnenju pa gredo stvari v smeri, da se poišče novo večino in novo ime za ta položaj. Po neuradnih informacijah naj bi že zbirali podpise za Zorčičevo razrešitev.

“Čestitke in dobrodošli na pravo stran slovenske zgodovine,” pa je odhod štirih poslancev iz vrst SMC in DeSUS na Twitterju pospremil Šarec.

Zadnje spremembe v političnem prostoru po ocenah Fajonove nakazujejo na huda politična trenja, predvsem pa, da podpora vladi naglo pada. “Tudi predsednik vlade Janez Janša izgublja podporo med koalicijskimi partnerji, še ena stranka očitno razpada,” je v izjavi dejala Fajonova. Po njenem mnenju so glede na politično skrhano stanje v državi najboljša izbira predčasne volitve. Nova poslanska skupina pa se bo morala najprej odločiti, ali bo del koalicije ali opozicije, je še povedala predsednica SD.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ pozdravil ustanovitev nove poslanske skupine in prav tako zmanjšanje koalicije za štiri glasove. “Pomembno je tudi, da koalicija nima več predsednika državnega zbora in ga tudi ne more zamenjati, če se bosta manjšinska poslanca držala svoje ustavne naloge in 30-letne parlamentarne prakse,” je ocenil Mesec.

Po njegovem mnenju je to tudi dobra popotnica za predčasne volitve, ki da jih Slovenija potrebuje. “Upam, da je prestop štirih poslancev začetek konca te vlade in koalicije in da se kmalu vidimo na predčasnih volitvah,” je dodal.

V poslanski skupini SAB današnjih sprememb v DZ za zdaj niso komentirali.

Source
STA
Back to top button