AktualnoSlovenija

V času zaprtja države le treningi in velike mednarodne tekme, rekreacija individualno

Z odlokom za obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 so od danes do vključno 11. aprila prepovedane vse športno-gibalne dejavnosti in treningi, razen rekreacije posamezno ali v krogu družine na prostem ter treningi vrhunskih registriranih športnikov, ki pa ne smejo imeti tekmovanj na nacionalni ravni.

V kolektivnih in individualnih športih je še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, ki jih zajema zakon o športu, kot so svetovna in evropska prvenstva ter svetovni pokali, kvalifikacijske tekme članske državne reprezentance za nastop na velikih mednarodnih prireditvah in mednarodne tekme klubov v evropskih klubskih tekmovanjih v kolektivnih športnih panogah na najvišji ravni.

Za treninge in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, prisotnost gledalcev pa ni dovoljena.

Vlada je v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, zaustavitev skoraj vseh dejavnosti, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Dovolila je le nekaj izjem.

Treningi so dovoljeni samo vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni.

Prav tako lahko trenirajo tudi kadeti in mladinci, registrirani po zakonu o športu, ki so člani državnih reprezentanc. Vendar le v varnih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe (mehurček).

Dovoljena je tudi rekreacija na prostem, v regiji prebivališča, če so udeleženci posamezniki, ožji družinski člani ali člani istega gospodinjstva. Pri tem mora biti zagotovljena ustrezna razdalja.

Pri vseh dejavnostih, ki so dovoljene, je treba upoštevati predpisane ukrepe ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležijo tekmovanj, ki so dovoljena, se morajo enkrat tedensko testirajo na novi koronavirus s hitrim antigenskim testom ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR). Negativni izvid testa pred tekmo ne sme biti starejši od 48 ur.

Testiranja niso potrebna za tiste, ki imajo zdravniško potrdilo, da so preboleli koronavirus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali pa da so bili cepljeni.

Source
STA
Back to top button