EUSlovenijaGospodarstvo

V Bruslju niso prejeli še nobenega nacionalnega načrta za okrevanje

Evropska komisija doslej ni prejela še nobenega nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ki bo podlaga za črpanje evropskih sredstev za spoprijemanje s pandemijo novega koronavirusa, je danes povedal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Večino načrtov sicer pričakuje v prihodnjih dveh do štirih tednih.

Komisija ima po prejetju nacionalnega načrta do dva meseca časa, da ga oceni. Njen cilj je, da vsaj nekatere načrte odobri za predfinanciranje pred poletnim premorom, je še povedal Gentiloni na novinarski konferenci po virtualnem sestanku evroskupine.

Srečanju evroskupine sedaj sledi tudi virtualno zasedanje finančnih ministrov EU, ki razpravljajo o pripravah na črpanje evropskih sredstev za okrevanje. V Evropski komisiji pravijo, da se financiranje lahko začne julija, če bodo članice pripravljene.

Komisija bo namreč na zadolžitev na finančnih trgih pripravljena julija. A nujna pogoja za to sta ratifikacija sklepa o lastnih virih in priprava dobrih nacionalnih načrtov za okrevanje, na podlagi katerih bodo članice črpale sredstva, je v sredo opozoril evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

Sklep o lastnih virih, ki bo komisiji omogočil zadolževanje in s tem financiranje okrevanja, je doslej ratificiralo 17 članic, tudi Slovenija. Članice, ki tega še niso storile, so: Nemčija, Estonija, Poljska, Madžarska, Avstrija, Finska, Romunija, Nizozemska, Irska in Litva.

Med prvimi naj bi nacionalne načrte v Bruselj posredovale Portugalska, Španija, Grčija in Francija, ki naj bi to storile v prihodnjem tednu. Rok za oddajo je konec aprila, nato ima komisija dva meseca časa, da jih oceni, nato pa Svet EU še en mesec, da jih potrdi.

V Bruslju sicer poudarjajo, da rok konec aprila ni zelo strog in da vse članice načrtov zagotovo ne bodo poslale do konca meseca. Med temi se omenjata zlasti Nizozemska in Finska. Slišati je tudi pozive, naj komisija načrte oceni prej kot v dveh mesecih.

Komisar Hahn je v sredo nakazal, da bodo denar najprej dobile tiste članice, ki bodo najprej posredovale ustrezne nacionalne načrte. Predvidenega je 13 odstotkov predfinanciranja, ki ga je po Hahnovih besedah mogoče izvesti v dveh mesecih, julija in septembra.

Source
STA
Back to top button