V Bovcu bodo postavili stalno razstavo jamarstva na Slovenskem

Poudarki zgodbe
  • Razstava bo imela izobraževalno vlogo, med drugim bo vključevala tridimenzionalni virtualni spust v eno izmed najlepših jam Kaninskega pogorja.

Na Občini Bovec so sprejeli odločitev o postavitvi stalne razstave jamarstva na Slovenskem ter začrtali osnovne smernice za izvedbo projekta. Ogledali so si tudi prostor v Stergulčevi hiši v Bovcu, v katerem bo postavljena stalna razstava, piše na spletni strani Moja občina.

Nedavnega sestanka so se udeležili predstavniki Občine Bovec, Javnega zavoda za turizem Dolina Soče ter Jamarske zveze Slovenije (JZS). “Vsi so si bili enotni, da bo tovrstna razstava jamarstva na Slovenskem edinstven doprinos tako v smislu spoznavanja podzemnega sveta na Slovenskem, med katerim pomemben delež predstavlja prav podzemni svet Kaninskega pogorja, kot tudi prepoznavnosti bogate zgodovine jamarstva in aktualnih aktivnosti jamarjev na Slovenskem,” navaja portal.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž meni, da je Bovec pravi kraj za postavitev razstave, “ki bo zagotovo prerasla v jamarski muzej, saj je bogastvo jamskega sveta v Kaninskem pogorju in okolici v svetovnem merilu res neprecenljivo”. Ob dokončanju Muzeja ribištva na Koritnici pa bo razstava po prepričanju župana, ob že aktualnih postavitvah v trdnjavi Kluže, muzeju na prostem Ravelnik ter drugih zgodovinskih točkah na Bovškem, predstavljala “tudi z izobraževalnega vidika veliko dodano vrednost za vso Slovenijo in širše”.

Source
sta.si
Back to top button