SlovenijaKultura

V Bežigrajski galeriji 1 razstavo posvetili Živku Kladniku

Poudarki zgodbe
  • Samostojno je največkrat razstavljal v Kranju. Razstave ready-made kolažev je pripravljal še vse do leta 2016.

V Bežigrajski galeriji 1 so tokrat razstavo iz serije predstavitev vizualne poezije v Bežigrajskih galerijah posvetili Živku Kladniku (1948-2017), enemu izmed najpomembnejših ustvarjalcev vizualne poezije. Od danes do 17. aprila so pod naslovom Sredi življenja na ogled lepljenke, ki jih je avtor ustvaril v začetku tega stoletja.

Kot so zapisali v galeriji, je značilnost Kladnikovih lepljenk zgoščenost lepljenja izrezkov iz časopisov in revij na osnovne ploskve ali na slepe okvire.

Kladnik je že v začetku 70. let minulega stoletja z različnimi zavrženimi gradivi ter elementi konkretne in vizualne poezije kot pronicljiv opazovalec družbene stvarnosti kritično izražal svoje nestrinjanje s takratnimi družbenimi spremembami.

V Novem mestu leta 1948 rojeni ustvarjalec je živel na Gorenjskem – v Kranju in na Cegelnici pri Naklem. Bil je pesnik, vizualni umetnik, filmar pa tudi soustanovitelj kranjske filmske skupine Ime in konkretistične skupine Studio Signum. Bil je soustvarjalec mednarodnih zbornikov WESTEAST, član likovnega srečanja Jasna in organizator ter pobudnik več kulturnih dogodkov v Kranju.

S skupino Studio Signum je pripravil vrsto razstav in projektov, ki so svoj vrhunec dosegli konec 70. in 80. letih minulega stoletja. Najbolj opazna med njima sta bila Projekt Abeceda v Piranu, Benetkah in Kranju ter Grafiti v Reki, Kranju in Bohinju. Ti projekti so bili izvedeni na prostem, skupina Studio Signum pa je imela tudi več skupinskih razstav v galerijskih prostorih.

 

Source
sta.si
Back to top button