V ajdovski Pilonovi galeriji razstava Lone Verlich

Poudarki zgodbe
  • Ob razstavi je izšel slovensko-angleški katalog z besedilom kustosinje razstave Tine Ponebšek.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini se v marcu predstavlja domača avtorica Polona Kunaver Ličen. Slikarska razstava umetnice, ki deluje pod psevdonimom Lona Verlich, nosi naslov Hrepenenje anime. Na ogled bo do 21. marca.

Slike Lone Verlich z barvitostjo in motiviko delujejo na prvi pogled optimistično. Da nastajajo zelo spontano, nakazuje že umetničina težnja na slikarski ploskvi, tako v izbiri motivike kot zelo značilni tehniki. Preplet enostavno naslikanih motivov iz narave in nematerialnih simbolov se povezuje v razigrane prizore človekove vsakdanjosti, ki jo razbiramo iz naslovov Verlichinih likovnih del, so zapisali v galeriji.

“Umetnica v svojih delih ustvarja povezave z nezavednim, kjer v vseh nas tudi tičijo vzroki za težave ali travme iz osebne zgodovine. Lik Lone Verlich se nemo ozira v svoj čustveni in duševni svet, svet sanj in fantazij, ki ga pravzaprav nezavedno obdaja. Lona v svojih delih prikazuje ujetost ženske ustvarjalne duše anime, ki na poti izpolnitve svojih tvornih zamisli trči na številne ovire,” so dodali.

Pomen barve je v avtoričini slikarski govorici jasno viden. Na eni strani žive barve in lovilci svetlobe, kot zlati lističi nanizani po likovni površini, razkrivajo vso svetost podobe, na drugi strani pa simboli pripovedujejo svojo zgodbo in umetničino zgodovino pomnjenja. Umetnica zelo intenzivno raziskuje v tehnikah akrila in decoupaga.

Polona Kunaver Ličen je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer modno oblikovanje, študirala vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po diplomi leta 2000 je vpisala magistrski študij ilustracije in grafike ter eno leto študirala v Helsinkih. Leta 2005 je magistrirala na oddelku za oblikovanje. Za svoje delo je prejela več nagrad. Redno sodeluje na mednarodnem likovnem simpoziju Slovenija odprta za umetnost, je članica Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, od leta 2003 z možem vodita likovno-oblikovalski center Lična hiša v Ajdovščini.

Tradicionalno razstavo, na kateri v Pilonovi galeriji vsako leto, praviloma v mesecu februarju, predstavljajo dela mlajših, uveljavljenih ustvarjalcev iz lokalnega okolja, so letos prestavili v marec v upanju na vsaj delno omilitev ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa.

Source
sta.si
Back to top button