AktualnoSlovenija

Ustavno sodišče naj bi začasno zadržalo izvajanje zakona o investicijah v SV

Ustavno sodišče naj bi po poročanju nekaterih medijev začasno zadržalo izvajanje zakona o investicijah v Slovenski vojski. Ministrstvo za obrambo o odločitvi ustavnega sodišča še ni bilo seznanjeno. Opozarjajo pa, da bi bili zaradi zadržanja zakona prisiljeni zaustaviti proces nabave novega transportnega letala, kjer so postopki v sklepni fazi.

 

DZ je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV do leta 2026, ki v omenjenem obdobju predvideva skupaj za 780 milijonov evrov vojaških naložb, sprejel v drugi polovici novembra. Večji del sredstev bo šel za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine z nakupi oklepnih vozil.

Levica in SD sta po sprejetju zakona v DZ vložili tudi več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicijska večina le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je na ustavno sodišče zato obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa.

Koordinator Levice Mesec pa je pozneje vložil še zahtevo za presojo ustavnosti samega zakona. Obenem je ustavnemu sodišču predlagal, naj do dokončne odločitve zadrži izvrševanje zakona.

Ocenil je, da bi sklenjene pogodbe, s katerimi ministrstvo za obrambo prevzema obveznosti za celotno obdobje veljavnosti zakona, lahko v primeru zavrnitve navedenega zakona na referendumu predstavljale hudo finančno breme za državo, s tem pa bi nastale težko popravljive posledice. Predlagal je absolutno prednostno obravnavo.

Vlada se s predlogom Mesca ni strinjala in je ustavnemu sodišču predlagala, naj zahtevo za oceno ustavnosti oceni kot neutemeljeno, predlog za začasno zadržanje izvrševanja zakona pa zavrne.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button