AktualnoSlovenija

Upravno sodišče tožniku z začasno odredbo dovolilo zapustiti državo

Upravno sodišče je z izdajo začasne odredbe dovolilo tožniku in njegovi družini, da kljub vladni prepovedi potovanj v države z rdečega seznama zapustijo državo in se na brniškem letališču vkrcajo na potniško letalo, so sporočili s Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je pri postopku sodelovala z Odvetniško pisarno Senica.

 

“Tožnik in njegova družina lahko svobodno zapustijo državo in uresničujejo ustavno zagotovljeno pravico do svobode gibanja in družinskega življenja,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so opozorili na po njihovem pravno spornost odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 z dne 28. marca 2021 in vlado pozvali, naj v najkrajšem možnem času odlok ustrezno spremeni in s tem prepreči množično vlaganje tožb ter posledično dodatno obremenitev upravnega sodišča.

Podrobno okoliščine tožnika in obrazložitev sklepa sodišča niso opisali, prav tako se je STA za komentar obrnila na ministrstvo za notranje zadeve.

Od 29. marca do vključno 12. aprila je dodatno omejen izstop iz in vstop v državo. Slovenije ni več mogoče zapustiti za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu (na njem so med drugim vse sosednje države), za vstop v Slovenijo bo potreben negativen test PCR, opravljen v članici EU ali schengenskega območja, ali predložitev dokazila o preboleli bolezni ali cepljenju. Brez teh dokazil velja pri vstopu v Slovenijo 10-dnevna karantena, ki je ni mogoče predčasno prekiniti.

Izjema pri prehajanju meje velja za tranzitne potnike in tovorni promet.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button