SlovenijaKultura

Upravno sodišče razveljavilo odločbo o imenovanju Simoniška za v.d. direktorja Moderne galerije

Poudarki zgodbe
  • Zdenka Badovinac, sicer dolgoletna direktorica galerije, je upravni spor zoper imenovanje Simoniška sprožila, ker naj bi ji bila z njo kršena pravica do enakosti pred zakonom: "minister naj bi novega vršilca dolžnosti imenoval, ne da bi preveril, ali (tako kot ona) izpolnjuje pogoje za ta položaj, izbira pa naj bi bila politično motivirana", poroča časnik.

Upravno sodišče je razveljavilo odločbo o imenovanju Roberta Simoniška za v.d. direktorja Moderne galerije ter zadevo vrnilo ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje. Upravni spor zoper imenovanje je sprožila dosedanja v.d. direktorice Zdenka Badovinac, saj naj bi ji bila z njo kršena pravica do enakosti pred zakonom, poroča današnji Dnevnik.

Kot poroča časnik, naj bi Zdenka Badovinac posle novemu vršilcu dolžnosti Simonišku, ki ga je Simoniti na to mesto postavil 2. decembra kljub protestom strokovnih združenj, akademikov, ustvarjalcev in celo zaposlenih v ustanovi, predala v torek. Vendar do primopredaje ni prišlo zaradi odločitve upravnega sodišča.

Sodišče je ugotovilo, da odločba ne vsebuje obveznih sestavin, ki jih določa zakon o splošnem upravnem postopku, saj obrazložitev med drugim ne opredeli pogojev za imenovanje vršilca dolžnosti niti ne pove ničesar o tem, ali jih imenovani vršilec dolžnosti izpolnjuje. “Zaradi pomanjkljivosti odločbe ni mogoče preizkusiti njene zakonitosti,” je odločilo sodišče, ki je ministrstvu naložilo tudi povrnitev sodnih stroškov.

“Iskala sem zaščito svojih temeljnih pravic, saj je šlo za očiten primer političnega kadrovanja,” je odločitev sodišča za Dnevnik komentirala Zdenka Badovinac. Moderna galerija zdaj uradno nima vodstva, saj se je obdobje njenega vršenja dolžnosti v torek izteklo.

Prav tako v torek pa se je pred Moderno galerijo in še nekaterimi javnimi zavodi – Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, Muzejem novejše zgodovine Slovenije in pred stavbo na Metelkovi 6, iz katere želi ministrstvo izseliti številne nevladne organizacije – pojavil napis “sramota”.

Trenutno je sicer odprt že tretji razpis za direktorja galerije, potem ko na prejšnjih dveh ni bil izbran nihče. Ministrstvo ga je objavilo dan po tistem, ko je vlada spremenila ustanovitveni akt javnega zavoda ter v njem spremenila pogoje za zasedbo delovnega mesta. Če je bil doslej eden od pogojev, ki so jih morali izpolnjevati kandidati za direktorja, najmanj pet let delovnih izkušenj s področja dela zavoda, je v skladu s spremenjenim ustanovitvenim aktom pogoj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih in poznavanje področja dela zavoda.

Source
sta.sista.si
Back to top button