SlovenijaGospodarstvo

Upravni odbor OZS proti zaprtju dejavnosti malega gospodarstva

Člani upravnega odbora OZS so na današnji seji gostili ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Bili so soglasni, da ne pristajajo na zapiranje malega gospodarstva, medtem ko lahko velika proizvodna podjetja nemoteno poslujejo. Ministra so zato pozvali, naj vlada dovoli delati tudi malim obrtnikom in podjetnikom, so sporočili iz OZS.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je izrazil skrb in razočaranje, ker so storitvene dejavnosti ponovno zaprli. “Ne moremo pristati na tezo, da je možnost okužb v malih delavnicah in salonih večja kot v velikih proizvodnjah s 500 ali 1000 zaposlenimi. Naši člani nam sporočajo, da si bolj kot ukrepe pomoči želijo delati,” je poudaril.

Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pozval, da bo treba na vladi izpostaviti to, da je treba z virusom živeti in delati. “Številni bodo zaradi zapiranja dejavnosti izgubili delo. Ne pristajamo več na to, da bo vlada zapirala male obrtnike in podjetnike. Če menite, da je bolezen tako huda, potem zaprite vse, celotno gospodarstvo in ne zgolj male. To prenesite predsedniku vlade Janezu Janši,” je bil jasen Meh.

Minister je na očitke OZS, da so mali v neenakopravnem položaju z velikimi, odgovoril, da “razume in sliši” male obrtnike in podjetnike. “Z ukrepi smo ohranili 300.000 delovnih mest. Zaposlovanje brezposelnih oseb v 2020 se je glede na leto 2019 povečalo za 14,5 odstotka. Trend brezposelnosti pada, junija je pričakovati priliv na trg dela, če se bodo razmere normalizirale,” je poudaril Cigler Kralj.

Na seji je, kot so še navedli v OZS, poudaril pomen cepljenja, kar bi omogočilo normalizacijo življenja z virusom. Vlada je podprla predlog ministra, da se ukrepa karantena in višja sila podaljšata do konca aprila. Po podatkih Evropske komisije je Slovenija z evropskimi sredstvi uspela ohraniti ogromno delovno mest, kar je po njegovem mnenju izjemen rezultat.

A upravni odbor odgovora, zakaj se je vlada odločila ponovno zapreti male, ni dobil. Da so razmere v panogi gostinstva in turizma zares kritične, je na seji poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. “Zaprti smo že sedem mesecev in pol. Gostinstvu je omogočena dostava in prevzem. Vsak mesec zaprtja pomeni približno 8,3-odstotni upad prometa,” je izpostavil.

Glede na pogoje v interventnem zakonu to po njegovem pomeni, da bi bili do povračila za izpad prometa upravičeni zgolj tisti, ki so bili popolnoma zaprti, denimo nočni klubi. “Naši gostinci pričakujejo nadomestilo za izpad prometa in drugačne pogoje v ukrepih pomoči. Številni gostinci bodo namreč prav zaradi pogoja 50-odstotnega upada prihodkov izključeni iz vseh ukrepov,” je pojasnil Cvar.

Da bi lahko gostinci nemoteno varno poslovali, je poudaril tudi predsednik Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut. “Vendar nas zelo skrbi, ker ne bomo imeli kadra, ko bomo naše obrate ponovno odprli. Naši zaposleni imajo kredite in potrebujejo socialno varnost. Zato naš kader beži v druge panoge. Dovolite nam delati,” je pozval.

Obrtniki so opozorili tudi na težave, ki jih imajo obrtniki in podjetniki, ki opravljajo storitve v sosednjih državah. “Napoteni delavci namreč po novem ne morejo opraviti svojih storitev v tujini, četudi opravijo test PCR. To omejitev je treba nemudoma odpraviti. Prav tako ni nobenega tehtnega argumenta, zakaj se je malo gospodarstvo ponovno zaprlo,” je dejal direktor OZS Danijel Lamperger.

Meh je na seji izpostavil tudi dolgoletno zahtevo zbornice, da bi omogočili nadaljevanje dejavnosti tudi upokojenim obrtnikom, pri čemer bi lahko ohranili polno pokojnino. “Podobno kot je to omogočeno profesorjem in doktorjem. Tu smo ponovno v neenakopravnem položaju, kar je nedopustno,” je poudaril.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button