AktualnoSlovenijaGospodarstvo
Uredniški izbor

Uprava za varno hrano svari pred virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja na previdnost pri nakupu semen in sadik paradižnika, paprike in feferonov zaradi možne okužbe z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika. Pridelovalci naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo upravo.

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika je nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Ni pa nevaren za zdravje ljudi in živali.

Okuženi plodovi so manjši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni, zato niso primerni za prodajo, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Rastline lahko zaradi okužbe tudi propadejo.

Virus se na daljše razdalje prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Tako je bil pred nekaj leti z uvoženim semenom vnesen tudi v EU, zato je Evropska komisija predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v unijo in njegovega širjenja znotraj nje.

Kljub izvajanju predpisanih ukrepov je virus navzoč v nekaterih državah članicah oziroma je njegova navzočnost potrjena na mestih pridelave. V Sloveniji navzočnosti nevarnega virusa še niso potrdili, a obstaja tveganje zaradi dobave semena paprike iz Češke pred nekaj meseci, ki je bilo uvoženo iz Kitajske.

Pri ponovnem testiranju s PCR tehniko se je izkazalo, da so semena okužena z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika. Uprava je pri prejemnikih okuženega semena takoj ustavila premike in odredila ukrep uničenja okuženega semena in sadik pridelanih iz okuženega semena ter izvajanje obveznih higienskih in drugih ukrepov.

Ker gre za zelo nevarno in neozdravljivo virusno bolezen s hitro dinamiko širjenja, je ključnega pomena, da so pridelovalci pozorni na pojav simptomatičnih rastlin v nasadu in takoj ob najmanjšem sumu ustno ali pisno obvestijo upravo. Zgodnje odkritje je pomembno za uspešno izvedbo ukrepov izkoreninjenja in preprečevanja širjenja bolezni.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button