SlovenijaKultura

Umrl je kipar Janez Pirnat

Poudarki zgodbe
  • Pirnat pa je o sebi nekoč dejal: "Sem človek kamene dobe, kamnosek, zaljubljen v vse staro, čim starejše."

V 89. letu starosti je umrl kipar Janez Pirnat, je poročal portal MMC. Zanj so bile značilne zlasti kamnite plastike, bil pa je tudi risar in grafik. Ukvarjal se je s figuraliko. Njegovi kipi, ki stojijo po številnih slovenskih mestih, delujejo nedokončano. Znan je bil tudi po prirejanju razstav in družabnih dogodkov v svojem ateljeju.

Janez Pirnat, rojen leta 1932 v Ljubljani, je bil sin likovnega umetnika in profesorja Nikolaja Pirnata ter pisateljice Nade Kraigher. Prvi pouk risanja in modeliranja je dobil pri očetu, po njegovi smrti pa v delavnici kiparja Jakoba Savinška. Najprej je študiral arhitekturo, nato pa kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1957 diplomiral.

Specialistični študij je končal z nalogo Slovenska oblika impresionizma v delu Ivana Groharja. Leta 1967 je za leto dni odpotoval na izpopolnjevanje v ZDA. V zadnjih desetletjih je veliko ustvarjal v Istri, kjer je najraje klesal v kamnu, med drugim je sodeloval tudi pri organiziranju umetniškega istrskega mesteca Grožnjan.

Večja kiparska dela in spomeniki Janeza Pirnata stojijo v številnih slovenskih mestih, v Ljubljani je poznan njegov spomenik partizanskim generalom in Francu Rozmanu – Stanetu. Leta 1984 je dobil tudi Župančičevo nagrado mesta Ljubljane za kiparstvo.

O kiparju je nekoč umetnostni zgodovinar Peter Krečič zapisal, da je bil zavezan človeški figuri, kar naj bi bila osrednja umetnostna tema v kiparski družini Pirnatovih. Bil je tudi med prvimi, ki so vprašanje kiparskega izraza zastavili kot iskanje možnosti za podajanje skozi snovnost kiparske gmote in obenem s posegom v njeno jedro, pa tudi kot raziskovanje učinkov kontrasta med grobo neobdelano, kiparsko zvečine kamnito strukturo ter navdihnjenim posegom vanjo, je med drugim zapisal.

 

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button