Umetniški oddelki gimnazije Ljutomer z virtualno produkcijo

Dijaki umetniških oddelkov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer se vsako leto predstavijo z lastno produkcijo. Letos je produkcija z naslovom Pod ugasnjenim reflektorjem zaradi epidemije covida-19 potekala virtualno. Dijaki so predstavili svojo ustvarjalnost in kritični odnos do trenutnih negotovih časov.

V umetniški gimnaziji je ustvarjanje razdeljeno na filmski in gledališki del. Dijaki prvega in drugega letnika tako polovico leta ustvarjajo na enem področju, polovico pa na drugem. Čeprav so tokrat šolske klopi po slabih dveh mesecih zamenjali računalniški ekrani in spletne kamere, to ni bila ovira za produkcijo Pod ugasnjenim reflektorjem, ki zajema fotozgodbe na temo ekologije in onesnaževanja, gibalno koreografijo Nihanja, filmsko adaptacijo legendarnih pravljic ter gledališki točki Utrinki in Lajf.

Po besedah profesorice strokovnih predmetov za gledališče Dunje Zupanec se to šolsko leto razlikuje od običajnih, saj je pouk potekal virtualno. Pri umetniških predmetih je spletno učenje mimike, gestike in gledališkega govora zelo oteženo. Kljub temu pa je produkcija že z izbranimi naslovi del naslovila notranji svet mladih. Dela kažejo na stiske mladih v t.i. socialni izolaciji.

Dunja Zupanec se je odločila, da dijakinjam in dijakom, razen nekaj napotkov, pusti proste roke, pri izbiri tematike in interpretaciji teh. Produkcija je pokazala, da je bila odločitev dobra, kajti dela, ki so jih dijaki ustvarili v povsem drugačnih časih so zelo nazorno pokazala, da mladi ustvarjalci veliko subtilneje dojemajo težave časa kot odrasli. V delih razgaljajo svoj notranji svet, ki se odraža v uporu, nesprejemanju in begu v virtualno resničnost.

Source
sta.si
Back to top button