AktualnoSlovenija

Ukom: Od STA prejeli samo račun za javno službo za marec

Ukom je danes v sporočilu za javnost pojasnil, da je po pregledu dokumentacije do danes od STA prejel le en nov dokument, četudi je bilo v ponedeljek iz dopisa direktorja STA Bojana Veselinoviča razumeti, da bo dostavil celotno zahtevano dokumentacijo. “Žal pa je bil edini dokument račun za domnevno opravljeno javno službo v marcu,” so navedli.

“Ravnanje direktorja STA Bojana Veselinoviča se zdi več kot nenavadno, v vsakem primeru pa nesprejemljivo in zavržno. V prvi vrsti do vseh zaposlenih na STA, ki jim ne more biti vseeno za prihodnost podjetja in si tako kot vlada zagotovo želijo transparentno in zakonito poslovanje svojega podjetja. Transparentno poslovanje pomeni tudi dostojno in pravično plačevanje vseh zaposlenih, ne zgolj posameznikov,” so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).

Ob tem so spomnili, da je Ukom že oktobra lani na direktorja STA naslovil več zahtev po posredovanju dokumentacije v skladu s 6. členom pogodbe med Ukomom in STA, med drugim tudi mesečni izkaz uspeha za preteklih 24 mesecev in bilanco stanja, konto kartice vseh prihodkov za zadnjih 24 mesecev, izpisek prometa na banki za zadnjih 24 mesecev, kopijo pogodb vseh naročnikov in seznam vseh naročnikov in vse morebitne spremembe cen za vsako leto posebej za zadnjih pet let.

V današnjem sporočilu je Ukom tudi pojasnil razloge za zahtevo po posredovanju dokumentacije. “V prvi vrsti se je že maja lani ugotovilo, da direktor STA mesečno prikazuje izgubo v višini 5000 evrov z naslova javne službe. V nadaljnjih preiskavah se je ugotovilo, da so v preteklih letih ta minus pokrivali s poljubnim številom aneksov k osnovni pogodbi. Na podoben način je poslovanje začrtal tudi v letu 2020. Ne glede na to, da je bila osnovna pogodba podpisana 19. decembra 2019, je direktor STA že dva meseca pozneje ugotovil, da se je pri poslovnem načrtu zmotil, in z Ukomom podpisal dodatno pogodbo za 50.000 evrov,” so navedli.

Kot so pojasnili, so prav zato direktorja STA junija pozvali h konsolidaciji poslovanja, vendar je kljub temu v mesečnih poročilih vedno znova prikazoval enak minus.

V zvezi s tako imenovanimi kompenzacijskimi posli z izbranimi podjetji je Ukom med drugim zaznal tudi sume zlorabe položaja direktorja Veselinoviča. Najbolj izstopajoče je po navedbah Ukoma podjetje, v katerem je objavljal celostranske oglase in v katerem je bil sicer pred tem tudi zaposlen. “Kompenzacije s tem podjetjem so se po nekaterih podatkih začele takoj po imenovanju Veselinoviča za direktorja STA. Kot je bilo javno razkrito, naj bi bila STA samo zaradi poslovanja z enim podjetjem oškodovana v višini 250.000 evrov,” so navedli v Ukomu.

Veselinovič je v ponedeljek vladi v dopisu in javno sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, in to kljub temu, da na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve. Poziva jo tudi, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije.

Vlada za letos opravljeno javno službo STA ni nakazala niti evra, zato podjetju že v kratkem grozi insolventnost.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button