SlovenijaGospodarstvo

UKC Ljubljana v revizijo izplačila vseh covidnih dodatkov

Sindikat kliničnega centra Ljubljana in Sindikat zdravstva Slovenije sta v četrtek izrazila protest proti reviziji izplačil covidnih dodatkov v plačni skupini J. Na ljubljanskem UKC so ob tem za STA poudarili, da revizija ni osredotočena na plačno skupino J, saj revidirajo vsa izplačila covidnih dodatkov. Nepravilnosti doslej niso odkrili.

Kot so V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana potrdili za STA, so že in še bodo preverjali vsa izplačila covidnih dodatkov. Dve komisiji sta doslej preverili izplačila po petem protikoronskem zakonu za čas med 6. junijem in 18. oktobrom lani in dodatek za delo v kriznih razmerah (KPJS) za oktober in november, a nepravilnosti nista odkrili.

Preverjajo še izplačila covidnega dodatka od 18. oktobra lani do vključno januarja letos ter dodatek KPJS za december, januar in februar. Imenovana je še komisija za nepregledane preostanke izplačil dodatkov po KPJS in petem protikoronskem zakonodajnem paketu ter komisija za dodatek plačni skupini J, so navedli na UKC Ljubljana.

Sindikat kliničnega centra Ljubljana in Sindikat zdravstva Slovenije sta sicer v četrtek na ministra za zdravje Janeza Poklukarja naslovila poziv in protest, da se revizija izplačila dodatkov za delo izvaja v plačni skupini J. Kot so zapisali, ne nasprotujejo temu, da so izplačila dodatkov transparentna in zakonita, menijo pa, da je zahteva za revizijo v izplačila dodatkov v tretjem valu epidemije, ko se intenzivne postelje zopet polnijo s covidnimi bolniki, najmanj neokusno.

Gre namreč za izplačila strežnicam, zdravstvenim administratorjem, zaposlenim v tehnično vzdrževalnem sektorju, zaposlenih v kuhinji in drugih, ki so prihajali na delo ne glede na možnost okužbe, “nadčloveške obremenitve”, ob odpovedi javnega prevoza, prepovedi koriščenja dopusta, čakanju na svoje plače in dejstvu, da so doma puščali otroke, ki so se šolali od doma, so navedli v pozivu, objavljenem tudi na svoji spletni strani.

Opozarjajo, da gre za zaposlene, ki “zaradi nesposobnosti Vlade RS, da se s socialnimi partnerji dogovori o izplačilu dodatkov in sprejme ustrezne spremembe pravnih aktov v duhu socialnega dialoga, vsakodnevno trpijo ob izračunih in poračunih”. Omenjajo tudi možnost stavke plačne skupine J.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer nujno izvedbo nadzora nad izplačili dodatkov zaradi epidemije odredil pretekli teden. Revizijo izplačila dodatkov lahko naročijo ustanove same, lahko jo izvede računsko sodišče, posamezne nadzore pa je že opravil in jih še opravlja inšpektorat za javni sektor.

Izplačila dodatkov po kolektivni pogodbi za javni sektor in zakonih o interventnih ukrepih, sprejetih za omejitev epidemije, so inšpektorji inšpektorata do prejšnjega tedna preverili pri 19 proračunskih uporabnikih. Med nadzori je inšpektorat zasledil velike razlike znotraj posameznih delov javnega sektorja, od primerov, ko nihče ni bil upravičen do nobenega od dodatkov, do primerov, ko je bila do dodatkov upravičena velika večina zaposlenih.

Sicer pa so inšpektorji ugotovili, da so nadzorovani delodajalci večinoma izdali potrebne splošne in individualne akte, s katerimi so javnim uslužbencem določili višino izplačila. So pa ta v številnih primerih zamujala, saj za to niso bila zagotovljena sredstva.

Source
STA
Back to top button