Učitelji brez testa ne bodo mogli v živo izvajati pouka

Noben medicinski postopek, tudi testiranje na novi koronavirus za učitelje, ne more biti obvezen, če tako ne določa zakon. A učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka, je na vladni novinarski konferenci poudarila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

 

Kot je pojasnila Petričeva, je ministrstvo za zdravje v sodelovanju s šolskim ministrstvom pripravilo tako protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah kot tudi protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev.

V skladu s protokolom bodo v ponedeljek na okužbo z novim koronavirusom testirali vzgojitelje in učitelje prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka slika omogoča ponovni zagon varstva oz. pouka. “V primeru, da bo test negativen, bodo pouk začeli v torek,” je navedla Petričeva.

Če bo test pozitiven, bodo šli učitelji in vzgojitelji domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

“Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem, kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji, pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole,” je nadaljevala generalna direktorica direktorata za javno zdravje. “Za fleksibilen način smo se odločili, ker se okoliščine na lokalni ravni zelo razlikujejo in je nekje bolj primerno, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli ali v dogovoru z lokalno skupnostjo v za to posebej določenem prostoru,” je dodala.

Zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, k sodelovanju pa lahko povabijo tudi koncesionarje. Kjer bo število zahtevanih testiranj preveliko, ali gre za zelo oddaljene šole oz. vrtce, pa bo ministrstvo zagotovilo sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot.

Šole in zdravstveni domovi se bodo tudi dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje, da ne bo nepotrebnih čakalnih vrst.

“Večina zdravstvenih domov je dobro pripravljenih,” je zatrdila Petričeva. V četrtek je ministrstvo obveščalo tudi župane, v šolstvu pa so že v začetku tedna z okrožnico obvestili ravnatelje. Informacije bodo posredovale tudi območje inštitute Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno, in sicer bo organizirano s pomočjo mobilnih enot v vseh krajih, kjer se izvajajo izobraževalni programi. Tudi v tem primeru bo zaposlene o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo.

Petričeva je spomnila, da je testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako Svetovna zdravstvena organizacija, Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni kot tudi vse slovenske strokovne inštitucije, in sicer pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden. Ob testiranju pa je izpostavila tudi pomen spoštovanja vseh drugih varnostnih ukrepov, kot so ustrezna razdalja, nošenje mask, prezračevanje, razkuževanje rok ter ostajanje doma ob vsakem najmanjšem znaku okužbe. “To so nujni pogoji, da nam bo uspelo obdržati otroke v šolah,” je poudarila.

Testiranje sicer za učitelje ni obvezno, saj ga ne določa zakon. “A ob tem, da gre lahko za prenos okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka. Žal bo moral izvajati neke druge naloge od doma, pouka v živo pa ne bo mogel izvajati,” je dejala. Taka oseba bi namreč lahko okužila cel razred.

Petričeva ob tem ne izključuje možnosti, da bi v prihodnje pri nas testirali tudi učence. “Testiranje učencev je nekaj, o čemer trenutno razpravlja cela Evropa. V nekaterih državah so testiranje že začeli. Mislim, da je vredno počakati, da vidimo, kakšen je izplen takšnega testiranja, preden se za to odločimo tudi v Sloveniji. Je pa zelo možno, da bo to naslednji korak,” je še dejala.

Source
STA
Back to top button