Tudi referendumu o uvedbi preferenčnega glasu načelna podpora

Predlog poslancev Svobode za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah načeloma podpirajo v koalicijskih poslanskih skupinah in NSi, čeprav je bilo slišati nekaj pomislekov glede referendumskega vprašanja in predvidenega datuma referenduma. Predlog pa ne uživa podpore poslancev SDS.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah so vložili poslanci Svobode. Po besedah Lucije Tacer se namreč zavedajo, kako težko je v DZ doseči dvotretjinsko večino za spremembo volilne zakonodaje, zato politika pri tej odločitvi potrebuje popotnico ljudstva.

Spomnila je, da so se koalicijske stranke v koalicijski pogodbi zavezale, da bodo vpliv volivcev na izbiro poslancev zagotovile z uvedbo preferenčnega glasu. Ker pa je za spremembo volilne zakonodaje potrebna širša politična volja, ki je v Sloveniji že dolgo niso uspeli doseči, bo rezultat tega referenduma “popotnica državljanov politiki vseh strank in na nas bo odgovornost, da po tej odločitvi najdemo politično voljo, da sprejmemo spremembe, ki bodo odgovarjale na to sporočilo
državljanov”.

Predlog za razpis referenduma podpira tudi vlada. Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, bi ureditev, kot jo predvidevajo predlagatelji, pomenila doslednejšo izvedbo zahteve 80. člena ustave, ki govori o odločilnem vplivu volivcev na dodelitev mandatov kandidatom. Poudaril je, da je glasovanje s preferenčnim glasom v Sloveniji že kar uveljavljeno, in sicer na evropskih in lokalnih volitvah, volivcem pa je preferenčni glas jasen in dobro poznan.

Da bodo podprli predlog za razpis referenduma, so napovedali v Svobodi. Po besedah Janje Sluga so prepričani, da nekaterih najpomembnejših družbenih odločitev ni mogoče sprejemati samo preko političnih predstavnikov, ampak jih je treba prepustiti državljanom. Vprašanje o spremembi volilnega sistema pa je brez dvoma vprašanje, ki zadeva vse državljane, je dodala. Izrazila je naklonjenost uvedbi preferenčnega glasu, ki da že po svoji naravi omogoča odločilen vpliv volivcev na dodelitev mandatov kandidatom.

Uvedbo preferenčnega glasu in ukinitev okrajev so v svoj program zapisali tudi v Levici, je spomnil Matej T. Vatovec. Zato je predlog, ki ga vsebuje referendumsko vprašanje, po njegovih besedah vsebinsko popolnoma ustrezen. Spomnil je na vse doslej neuspešne poskuse sprememb volilne zakonodaje in predlog za razpis referenduma ocenil kot “priložnost, da državljani spodbudijo trenutni sklic državnega zbora, da nekako prisluhne njihovi želji”.

V koalicijski SD pa po drugi strani ocenjujejo, da predlog volivcem ne ponuja konkretne možnosti, kako uvesti preferenčni glas, niti jim ne zagotavlja, da bo s tem res zagotovljen odločilni vpliv na izbiro kandidatov, je opozoril Damijan Zrim. Referendumsko vprašanje namreč vsebuje le zavezo po uvedbi preferenčnega glasu, način, kako bi to izvršili, pa iz vprašanj izpuščamo, je še dejal. V SD nasprotujejo tudi načrtom predlagatelja, da bi referendum izvedli hkrati z evropskimi volitvami.

Podporo referendumu pa so napovedali v opozicijski NSi. Po besedah Vide Čadonič Špelič so prepričani, da bodo volivci razumeli, da bi jim s tako spremembo omogočili izbiro kandidata, ki jih bo najbolje zastopal v državnem zboru. Ob tem pa v NSi predlagajo, da se o tem, kot tudi o ostalih referendumskih vprašanjih, glasuje na posebnem referendumskem dnevu, nikakor pa ne hkrati z evropskimi volitvami. “S tem bomo dali volivcem priložnost, da se dobro pripravijo na odločitve, ki imajo oziroma bodo imele velik vpliv na njihovo življenje,” je dodala Čadonič Špelič.

Medtem pa razpisu referenduma oziroma uvedbi preferenčnega glasu niso naklonjeni v SDS. “Volilni sistem, kakršnega si želite, pomeni napad na podeželje, pomeni estradizacijo politike in tudi elitizacijo politike,” je poudaril Žan Mahnič. Volivci bi namreč na volitvah s preferenčnim glasom izbirali bolj poznane kandidate, nekdo, ki je strokovnjak na nekem področju, pa širši javnosti ni tako poznan, pa ne bi imel praktično nobene možnosti, je opozoril Mahnič. V SDS se strinjajo, da sedanji sistem ni popoln, a je po Mahničevih besedah zagotovo boljši in omogoča večjo regionalno zastopanost kot predlagani sistem.

DZ bo sicer danes v okviru glasovanj odločal o predlogu treh posvetovalnih referendumov, ne pa še tudi o datumu njihove izvedbe.

Back to top button