Tudi med evropskimi poslanci iz Slovenije zaskrbljenost zaradi Radia Študent

Poudarki zgodbe
  • "Nepopravljiva škoda bi bila, da se v teh časih zaradi partikularne samovolje zaduši kreativno organizacijo, ki v celoti ustreza merilom zakonodajnih iniciativ EU," so še presodili evroposlanci.

Šest evropskih poslancev iz Slovenije je danes izrazila zaskrbljenost ob napovedanem prenehanju financiranja Radia Študent (RŠ). Predstavnike Študentske organizacije Univerze v Ljubljani so opomnili, da je obstoj RŠ v interesu širše družbe, ogrožanje njegovega delovanja pa nasprotuje vsem ciljem in prizadevanjem EU na področju pluralnosti medijev.

Evropski poslanci Irena Joveva, Milan Brglez, Klemen Grošelj, Tanja Fajon, Franc Bogovič in Ljudmila Novak so v javnem pismu opozorili, da so “neodvisni mediji varuhi in nadzorniki demokracije ter pravne države in so ključni za ohranjanje naše demokracije, pravice do obveščanja in do obveščenosti pa sta del temeljnih vrednot”.

Spomnili so, da je RŠ ena najstarejših neodvisnih študentskih radijskih postaj v Evropi, “ki že več kot pol stoletja opravlja temeljno poslanstvo kritičnega medija v Sloveniji” in je kot tak “bistven gradnik pluralnosti našega medijskega prostora”.

Različne redakcije RŠ kakovostno poročajo in se kritično odzivajo na marsikatere teme, ki drugje morda ne dobijo veliko pozornosti. Hkrati pa je RŠ tudi izobraževalna ustanova, ki vsako leto sprejme in izobrazi na ducate mladih, ki bogatijo slovensko družbo, so med drugim zapisali.

Evroposlanci so spomnili, da se mediji že leta soočajo z negotovostjo, sredstva za preiskovalno novinarstvo upadajo, pritiski na uredniško politiko se stopnjujejo, nedavni politični dogodki v različnih državah članicah pa dodatno dokazujejo, da morajo vsi izvoljeni predstavniki zagotoviti, spodbujati in zagovarjati svobodo in pluralnost medijev.

Predstavnike ŠOU so pozvali, naj RŠ ne dojemajo “kot nepotreben strošek v težkih časih, pač pa prepoznajo njegov poseben kulturni, izobraževalni in družbeni pomen”, ter “da prevzamejo odgovornosti, ki pridejo z vlogo ustanovitelja zavoda”.

Sicer so v javnem pismu spomnili, da je Evropski parlament po dolgih letih prizadevanj dosegel zagotovitev dodatnih sredstev znotraj sklopa programa Ustvarjalna Evropa za sodelovalna partnerstva novičarskih medijev, nepovratna sredstva pa bodo nudila pomoč za razvoj poslovnih in uredniških standardov.

Dodali so še, da ravno v tem času evropske institucije sooblikujejo akcijska načrta, ki bosta omogočala pomoč pri spopadanju z aktualno gospodarsko krizo ter sta sicer del širših prizadevanj EU in ključnih političnih vprašanj za celovito redefinicijo vzdržnega strukturnega položaja medijev.

“FDVjevci – VseFDVjevska lista” se od namere po ukinitvi financiranja že distancirajo

Kot smo že poročali je novoizvoljeni študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, ki prvič po nekaj desetletjih ne predvideva financiranja delovanja Radia Študent. Ta odločitev vodstva ŠOU je sprožila burne odzive tako politike kot civilne družbe.

Soglasje ideološko različnih si posameznikov in političnih strank, neodvisnih gibanj, akademikov in domačih ter mednarodnih novinarskih združenj pri javnem nasprotovanju nameri o ukinitvi financiranja Radia Študent je poslance Študentskega zbora ŠOU LJ postavilo v izrazito nehvaležen položaj. Vsi tisti med njimi, ki svojo trenutno vlogo pri poskusu onemogočanja obstoja Radia Študent dojemajo neizogibno kot stopničko na poti do omembe vredne vloge v javnem življenju po zaključku študija, se že zavedajo, da je zanje ta igra sedaj prestavljena na najvišjo težavnostno stopnjo.

Z višjo težavnostno stopnjo igre močno upadejo možnosti za končno zmago. To ali se v tem skriva razlog za nenadno odločitev študentske poslanske skupine “FDVjevci – VseFDVjevska lista”, da se distancira od dosedanje namere po ukinitvi financiranja Radia Študent in to ali bo še kdo sledil njihovemu zgledu, bo jasno v prihodnjih dneh.

Source
sta.siuredništvo
Back to top button