Tudi letos ladijski prevozi po slovenski obali

V okviru čezmejnega projekta Crossmoby bo tudi to poletje na voljo ladijski prevoz, ki bo povezal štiri obalna mesta – Ankaran, Koper, Izolo in Piran. Če so bili lani prevozi na voljo samo ob koncih tedna, bodo zdaj vse dni v tednu razen ob ponedeljkih, bo pa treba plačati simbolni prispevek od enega do treh evrov za najdaljšo relacijo.

Ladijska linija bo začela obratovati 26. junija in bo delovala vse do 3. oktobra. Kot je na današnji predstavitvi pojasnila vodja projekta Heidi Olenik iz Regionalnega razvojnega centra (RRC) Koper, bodo prevoze izvajali z ladjo Zlatorepko, ki ima sicer zmogljivost 71 potnikov, a bo zaradi ukrepov v zvezi s covidom-19 na njej lahko največ 21 potnikov oz. nekoliko več, če bo šlo za skupine. Poleg tega bo na voljo tudi 16 mest za kolesa.

Rezervacije mest ne bodo možne, v primeru slabega vremena pa bo ladijski prevoz odpadel, o čemer bodo tudi obveščali prek svoje spletne strani in družbenih omrežij.

Pilotni projekt so razvili v okviru čezmejnega projekta spodbujanja mobilnosti in uvajanja trajnostnih storitev potniškega prometa Crossmoby, ki se financira iz programa Interreg Slovenija – Italija. Kot je navedel direktor RRC Koper Giuliano Nemarnik, bo ladijska linija obratovala zjutraj in popoldne, ob širitvi pogostnosti prevozov pa so se odločili tudi postaviti simbolno ceno vozovnic.

Ob tem je Nemarnik priznal, da so imeli v lanskem letu težave, saj so nekateri potniki izkoriščali ladijski prevoz ne kot prevoz od točke A do točke B, ampak so ga jemali kot nekakšen krožni izlet.

Direktor RRC Koper je ob tem izrazil željo, da bi z ladijskimi prevozi nadaljevali tudi po izteku projekta in s tem sredstev za sofinanciranje ladijskih prevozov. Kot je ocenil, sama ekonomska cena ne bi bila vzdržna, zato se bodo skušali dogovoriti z istrskimi občinami.

Zbrane sta nagovorila tudi predstavnik vodilnega partnerja v projektu Crossmoby Massimiliano Angelotti in koprska podžupanja Jasna Softić. Koprska občina je namreč sofinancirala projekt ladijskih prevozov in Softićeva je ob tem poudarila, da je morje dobrina, ki je premalo izkoriščeno. Hkrati je tudi sama izrazila željo, da bi pilotni projekt prerasel v “nekaj več”.

Storitev ladijskih prevozov sicer poleg Mestne občine Koper sofinancirajo tudi občine Izola, Ankaran in Piran, so naknadno sporočili iz RRC Koper.

Kot je še navedel Nemarnik, poleg ladijskih prevozov nadaljujejo tudi s kolobusom, ki bo ob petkih, sobotah in nedeljah brezplačno vozil na relaciji Koper – Štanjel. V juliju in avgustu pa bo vsak dan na voljo kopalni avtobus med Brkini in Koprom, ki ga bo sofinancirala Občina Hrpelje-Kozina.

Source
STA
Back to top button