SlovenijaKultura

Tudi Asociacija na strani ohranitve sofinanciranja Radia Študent

Poudarki zgodbe
  • Nevladniki z Metelkove 6 so zapisali, da so v času oligopolizacije in osiromašenja medijske krajine "avtoritarne odločitve študentskih predstavnikov o nedodelitvi nujnih finančnih sredstev radiu preprosto nedopustne". Financiranje Radia Študent po njihovih besedah ne more biti predmet razprav, "saj ŠOU s tem, ko ne izpolnjuje javne vloge kontinuiranega ohranjanja medijskih vsebin, odpravlja tudi svojo organizacijsko vlogo in zgodovinski namen".

Različnim združenjem, ki so v zadnjih dneh izrazila podporo Radiu Študent (RŠ), ki bi po sprejetju proračuna Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) za letos lahko ostal brez sofinanciranja, se je danes pridružilo tudi društvo Asociacija. ŠOU so pozvali, naj mu zagotovi sofinanciranje vsaj na ravni 120.000 evrov, kot je znašalo lani.

Predlog o (ne)sofinanciranju RŠ po oceni Asociacije kaže na večkratno nerazumevanje pomena te institucije tako za študentsko populacijo kot za ustvarjalni sektor ter družbo kot tako. V javnem pismu podpore je društvo, ki združuje nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi, poudarilo predvsem njegov pomen za kulturo.

Na prvem mestu je izpostavilo njegovo funkcijo informiranja in reflektiranja dogajanja v kulturi, pri čemer je “eden redkih medijev, ki redno posreduje ne zgolj informacije o kulturnem dogajanju, pač pa tudi kritiško in strokovno reflektira tekočo kulturno umetniško produkcijo, kar je izjemnega pomena”.

Nadalje je RŠ po mnenju Asociacije za kulturo pomemben tudi kot izobraževalna institucija, ki izobražuje in sodeluje pri nastanku novinarskega kadra, poleg tega pa omogoča tudi razvoj mlajših generacij napovedovalcev, radijskih igralcev, kritikov, teoretikov in drugih za kulturo pomembnih poklicev.

Nazadnje pa je RŠ “novinarska hiša, torej kulturna institucija sama po sebi, ki strokovno, nepristransko in z najvišjo mero novinarske etike poroča o različnih družbenih tematikah, o katerih brez tega medija v Sloveniji pogosto ne bi imeli resnejšega odziva”, so zapisali v društvu.

Predlog, po katerem bi se RŠ odreklo financiranje pri ŠOU, po oceni Asociacije kaže na nerazumevanje njegovega delovanja in pomena, zato so ŠOU pozvali, naj mu zagotovi sofinanciranje vsaj v enaki višini kot lani.

Izjavo solidarnosti in podpore RŠ je posredovalo tudi 18 kulturnih, raziskovalnih oziroma zagovorniških organizacij, ki delujejo na Metelkovi 6. “Nasprotujemo enostranskim poskusom ukinitve sofinanciranja ter samovoljnemu poskusu uničenja medija, ki ima tako pomembno zgodovinsko, družbeno in kulturno vlogo v tukajšnji javni sferi, v regionalnem in v širšem evropskem prostoru,” piše v sporočilu za javnost.

ŠOU so pozvali, naj preneha “z antiintelektualnim napadom na zgodovinske dosežke študentskih družbenih bojev in z birokratskimi poskusi administrativnega uničevanja nenadomestljive medijske institucije”. Od študentske organizacije pričakujejo, da iz proračuna Zavodu RŠ za letos zagotovi načrtovana finančna sredstva za izvajanje programa, ter da s progresivnim letnim povečevanjem sredstev trajno zagotovi in uredi njegovo sistemsko financiranje ter v pogovore o prihodnosti radia vključi tiste, ki ustvarjajo njegove vsebine.

Na možno prekinitev financiranja pri ŠOU je RŠ opozoril prejšnji teden in v ponedeljek še na spletni novinarski konferenci, na kateri so predstavili tudi posebno spletno stran za zbiranje podpisov podpore. Za ohranitev sofinanciranja se je izreklo več združenj, med njimi Društvo novinarjev Slovenije in visokošolski sindikat.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v ŠOU, glavno težavo predstavlja visoko nižanje sredstev celotnega študentskega organiziranja, zato je varčevanje in opustitev dejavnosti znotraj organizacije nujno. Končna različica finančnega načrta ŠOU za leto 2021, ki jo bodo sprejemali v četrtek, po njihovih besedah sicer dopušča možnost dodatnih vsebinskih in finančnih sprememb na določenih postavkah.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button