Tožilci o načinu nadaljevanja stavke predvidoma naslednji teden

Tožilci so pričakovali pogovor o načinu izvršitve ustavne odločbe glede sodniških plač, vendar je ministrica dejala, da za to nima pooblastil, je za STA po sestanku na ministrstvu za pravosodje povedala vodja stavkovnega odbora tožilcev Barbara Prevolšek Rajić. Odbor bo o načinu stavke odločal predvidoma prihodnji teden, je napovedala.

Prevolšek Rajić je pojasnila, da so tožilci na ministrstvu za pravosodje pričakovali sestanek v okviru pogajanj glede stavke, vendar je bil sestanek zgolj informativne narave. “Razočarani smo,” je dejala po sestanku.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan jim je namreč po njenih besedah pojasnila, da nima pooblastil za pogovor o stavkovnih zahtevah. Minister za javno upravo Franc Props pa je obljubil, da jih bo naslednji teden povabil na nadaljnje razgovore glede načina izvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah.

Poleg tega se je Props po njenih besedah opravičil, saj se v imenu ministrstva pred stavko ni poskušal dogovoriti o stavkovnih zahtevah tožilcev. Zakon o stavki v 4. členu namreč določa, da morata stavkovni odbor in predstavniki organov, ki jim je napovedana stavka, od dneva napovedi stavke in med njo poskušati sporazumno rešiti nastali spor.

Stavkovni odbor tožilcev bo o nadaljevanju stavke odločal predvidoma prihodnji teden. “Med tožilci obstajajo pozivi za zaostritev stavke,” je dejala Prevolšek Rajić.

Poleg obeh ministrstev so se sestanka udeležili predsednik društva tožilcev Boštjan Valenčič, začasna vodja vrhovnih tožilcev oziroma namestnica generalnega državnega tožilca Mirjam Kline in predsednik Državnotožilskega sveta Harij Furlan.

Tožilci so se za stavko, ki je na potekala 31. januarja, odločili, ker vlada in državni zbor nista uresničila ustavne odločbe o sodniških plačah, na katerih temelji tudi višina plač tožilcev. Za tri ure so prekinili delo in s tem izrazili nasprotovanje vladi.

Back to top button