Slovenija

Tonin s črnogorsko kolegico poudaril odlično sodelovanje med državama

Obrambni minister Matej Tonin in njegova črnogorska kolegica Olivera Injac sta danes sodelovanje med državama ocenila za odlično, zelo intenzivno in razvejano na številnih področjih. Tonin je poudaril, da ima Slovenija med vsemi državami Zahodnega Balkana ravno s Črno goro najobsežnejše in najbolj raznoliko sodelovanje, na vseh ravneh.

Ministra sta se zavzela tudi za nadaljnje sodelovanje in izmenjavo izkušenj na področju pridobivanja kadra za popolnitev obeh vojsk, sodelovanje pa bi v prihodnje lahko okrepili tudi na področju kibernetske obrambe, vzdrževanja streliva ter kriznega upravljanja. Letos se pričakuje še podpis memoranduma o razumevanju o skupnih usposabljanjih in uporabi vojaških vadišč v obeh državah, ki bo vojskama omogočil bolj fleksibilno načrtovanje skupnih usposabljanj, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Tonin je s kolegico govoril tudi o prispevkih obeh držav v mednarodnih operacijah in misijah ter o prestrukturiranju in reorganiziranju tovrstnih prispevkov obeh držav v prihodnje. Kot je poudaril Tonin, predstavlja Zahodni Balkan glavno težišče sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah tudi v prihodnje.

Ob tem je spomnil, da bo Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Pojasnil je, da si bodo na področju skupne varnostne in obrambne politike prizadevali za poglobitev dialoga z regijo, med drugim skozi aktivno vključevanje držav Zahodnega Balkana v konkretne aktivnosti v času predsedovanja. Pripadniki oboroženih sil Črne gore bodo tako sodelovali tudi na mednarodni vojaški vaji s področja vojaške mobilnosti ter odzivanja na naravne in druge nesreče, ki jo bo v času predsedovanja organizirala Slovenska vojska. Tonin je ob tem gostji izrekel še podporo Slovenije za članstvo Črne gore v Evropski uniji.

Sogovornika sta nekaj pozornosti namenila še sodelovanju držav v regionalnih organizacijah in pobudah ter se strinjala, da regionalno sodelovanje krepi zaupanje med državami ter dolgoročno krepi mir in stabilnost v regiji.

To je sicer prvi dvostranski obisk ministrice v tujini. Črnogorska obrambna ministrica se bo v okviru dvodnevnega uradnega obiska v Sloveniji v sredo srečala s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predstavniki odbora DZ za obrambo. Obiskala bo tudi Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer bosta s Toninom slovesno odkrila spominsko-zahvalno ploščo ob 10. obletnici donacije podmornice P-913 Zeta, ki jo je Črna gora podarila Sloveniji v znak dobrega sodelovanje med državama.

Source
STA
Back to top button