SlovenijaKultura

Tomaž Podbevšek v gledališki predstavi o kultu device Marije

Poudarki zgodbe
  • Predstava, sprva mišljena kot ulično gledališče, je nastala v produkciji društva Hiša!, ki je znano predvsem po programih Živih dvorišč in Vilinskega mesta.

V produkciji mariborskega društva Hiša! je nastala gledališka predstava Je suis Marija!, ki na humoren način problematizira kult device Marije. Za režijo in scenarij je poskrbel Tomaž Podbevšek, ki v uprizoritvi tudi igra. Spletna premiera bo danes ob 20. uri.

“S porastom skrajne desnice se v Evropi in Sloveniji ponovno uveljavljajo konservativni pogledi na ženske, ki pod vprašaj postavljajo v preteklosti že izborjeno pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok,” je v vabilu na spletno premiero izpostavil Podbevšek.

“Gledališka predstava Je suis Marija! na humoren način problematizira kult device Marije, ki s poudarjanjem ideala materinstva spodbuja izkoriščanje žensk in poudarja njihovo reprodukcijsko vlogo v družbi. Marija v predstavi ni predstavljena zgolj kot zvesta in vdana ‘Jehovova služabnica’, temveč kot ženska, ki je sposobna lastnega mišljenja in izražanja ter lastne odločitve o svojem telesu ter o svojem spolnem življenju. Kaj se zgodi, ko Marija izve, da bo morala roditi brez lastne privolitve? Kaj se zgodi, ko se upre in zoperstavi Božji volji? Na podlagi tega konflikta se v predstavi odvijajo zapleti, kjer se izostrijo intimni in socialni problemi, ki so aktualni še danes,” je še dodal.

Igrata Tomaž Podbevšek in Juan Moreno Moreno, ki se je preselil v Maribor iz Španije. Kostumografinja je Nina Šulin, direktor fotografije in montažer pa Jakob Vogrinec.

Tomaž Podbevšek je profesor slovenskega jezika s književnostjo, mladinski delavec, izvajalec delavnic gledališča zatiranih in gledališki performer, v društvu Hiša! pa predvsem mentor prostovoljcev. Med drugim je bil član prve mariborske ulične gledališke skupine SepateKapate.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button