Sviz predvajanje Štrukljevega posnetka na sredinem sestanku premierja s šolniki označil za manipulacijo

V šolskem sindikatu Sviz so kritični do sredinega ravnanja premierja Janeza Janše na sestanku s šolniki, na katerem so med drugim prikazali videoposnetek glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja, ki naj bi bil dokaz, da je Sviz nasprotoval nošnji mask v šolah. Gre za manipulacijo, šlo je za sakrastičen prikaz hipokrizije oblasti, pravijo v Svizu.

Na sredinem srečanju je namreč Janša v krajši polemiki s Štrukljem krivdo za to, da so šole pri nas v povprečju zaprte dlje, kot je povprečje v Evropi, pripisal tudi temu, da naj bi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) učitelje pozival k nenošenju mask med poukom. Pri tem so predvajali del posnetka, na katerem si Štrukelj simbolično sname masko, ob tem pa opozori, da jo je težko nositi več ur. Na posnetku sicer tudi pozove ministrico za izobraževanje Simono Kustec in notranjega ministra Aleša Hojsa, naj jo sama poskušata nositi več ur na način, kot to počnejo učitelji.

Na predvajanje posnetka se je danes odzval glavni odbor Sviza in to označil kot manipulacijo, katere namen je bil vnaprej “utišati kritična stališča sindikata o napakah, ki jih vlada dela na področju vzgoje in izobraževanja”.

Kot so zapisali, je posnetek nastal 18. septembra, na dan, ko je Hojs, takoj ko je začel svoj govor ob interpelaciji v DZ, snel masko in se pritožil, da pod njo ne more govoriti, ter v dneh, ko je Kustečeva “naslavljala na učiteljstvo pokroviteljske pripombe, da nošenje mask ni nič posebnega”, hkrati pa so v medijih “zaokrožili posnetki s prireditve olimpijskega komiteja, na kateri sama maske ni nosila”.

“Vsi, ki so si omenjeni videoposnetek ogledali v celoti in dobronamerno, razumejo, da glavni tajnik Sviza v njem na sarkastičen način izpostavlja hipokrizijo oblasti, ki govori eno, drugo pa dela, ki sprejema ukrepe, sama pa se jih ne drži,” so zapisali. Nikoli pa Sviz ni zahteval, naj učitelji mask ne nosijo, so dodali. Zapisali so še, da je bil na sestanku prikazan le del posnetka.

Janša je v odgovoru na današnje očitke Sviza na Twitterju objavil celoten posnetek Štrukljevega nastopa. Ob tem je dodal, da napačno ravnanje ministra še ni opravičilo za rušenje ukrepov zoper koronavirus v šolah, “kar je pomembno ogrozilo varen pouk v kritičnem času”.

Source
STA
Back to top button