Svet SMC o nadaljnjih korakih v stranki in položaju Počivalška

Svet SMC bo v četrtek na seji razpravljal o aktualnih zadevah in nadaljnjih korakih v stranki, so potrdili v SMC. Neuradno je pričakovati tudi razpravo o položaju predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki naj bi ga nekateri želeli zamenjati. Medtem je Počivalšek v javnem pismu pozval k širši razpravi o prihodnosti Slovenije.

Na četrtkovem svetu SMC je tako pričakovati razpravo o položaju Počivalška v vrhu stranke. V nekaterih lokalnih odborih stranke namreč po poročanju medijev niso zadovoljni z vlogo SMC v koaliciji, kritični pa so tudi do Počivalška. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi si Počivalškove zamenjave na vrhu SMC želel tudi predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič.

Počivalšek je sicer danes na opozicijo in “vse ostale sopotnike” naslovil odprto pismo, v katerem je pozval h gradnji zavezništev in pogovorom o prihodnosti.

Zorčič je na Twitterju kot odziv na Počivalškovo pismo kritično zapisal, da se bodo morali “s ‘sopotniki’ najprej pogovoriti o odpravi političnega vpletanja v tožilstvo in izvrševanju zakona, ki ga je glede financiranja Slovenske tiskovne agencije nedavno sprejel DZ in se ga še vedno ignorira”. Prav tako bi se najprej morali pogovoriti “o drugih družbenih problemih, za rešitev katerih je vedno potrebno sodelovanje”.

Na vprašanje STA o morebitni njegovi želji po menjavi na vrhu SMC Zorčič še ni odgovoril.

Razprava na seji sveta SMC gre sicer lahko v več smeri, možnih je več scenarijev, med njimi tudi odločitev za sklic volilnega kongresa. Lahko pa bi se zgodilo tudi, da bi Počivalšek z glasovanjem preveril zaupanje sveta stranke in po tej poti morda strnil vrste okoli sebe.

Že dlje časa se sicer govori, da želi Počivalšek zamenjati vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga, a naj po poročanju medijev za to ne bi imel zadostne podpore med poslanci SMC.

Počivalšek je v omenjenem odprtem pismu sicer opozoril na “razdiralno politiko, ki se kaže v izražanju odkritega sovraštva in takšne degradacije demokracije, ki nas vodi v pogubo. To je politika, zaradi katere ljudje trpijo, zaradi katere nas prehitevajo tisti, ki so nas nekoč videli kot vzor”.

Takšne prakse je treba po njegovih besedah nadomestili s takšnimi, ki bodo delovale povezovalno. “S takšnimi, ki nam bodo omogočile pospešen razvoj. Če ne bomo spremenili obstoječega modela politike, bodo ljudje še naprej trpeli. Zaradi nas,” je zapisal.

Kaj je najprimernejša pot, pa morajo po njegovih besedah šele ugotoviti z odprto razpravo, ki naj se čim prej začne. “Če so nam res ljudje na prvem mestu, je skrajni čas, da se pričnemo pogovarjati o prihodnosti, o tem, na katerih področjih moramo najti soglasje in sodelovanje, kje bomo združili sile,” je dodal.

“Ne slepim se, da bo to lahka pot in da bo tekla brez zapletov. A treba se je vedno znova vračati za mizo in se truditi iskati dogovor. Brez razprav o temu, kaj je bilo,” je še poudaril. Kot je dodal, “v gospodarstvu vemo, da morajo stvari biti narejene. Vemo, da je to lažje, če gradimo zavezništva”.

Source
STA
Back to top button