AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Svet pokojninskega zavoda bo predvidoma imenoval generalnega direktorja zavoda v novem mandatu

Svet pokojninskega zavoda bo danes predvidoma imenoval generalnega direktorja zavoda v novem štiriletnem mandatu. Edini, ki se je prijavil na januarski razpis, je aktualni generalni direktor Marijan Papež. Če ga bodo imenovali na čelo zavoda v mandatu 2021-2025 in bo k imenovanju dala soglasje tudi vlada, bo to že njegov peti mandat na tem mestu.

Aktualni mandat se mu sicer izteče aprila.

Člani sveta bodo imeli danes na mizi tudi predlog zavodovega poročila za lani, ko se je v primerjavi z letom 2019 za 2,5 odstotne točke znižal delež od prispevkov zaposlenih in delodajalcev. Posledično se je za 2,9 odstotne točke povečal delež transfernih prihodkov, ki predstavljajo predvsem tekočo in dodatno obveznost državnega proračuna.

Zavod je lani iz državnega proračuna prejel skupaj skoraj 1,7 milijarde evrov oziroma 28,8 odstotka skupnih prihodkov. Od tega je bilo več kot 610 milijonov evrov povezanih s protikoronsko zakonodajo. Za pokritje razlike med prihodki in odhodki pa je moral državni proračun zagotoviti več kot milijardo evrov, kar je skoraj 147 milijonov evrov več od načrtovanega. Sredstva, ki jih je zavod prejel od Kapitalske družbe, so lani znašala 50 milijonov evrov.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo lani 0,7 odstotka oziroma približno 4300 več kot leto prej. To je med najmanjšimi povečanji v zadnjih 30 letih, izhaja iz predloga letnega poročila.

Ženske so bile lani ob upokojitvi povprečno stare 60 let in deset mesecev in so imele povprečno 39 let in en mesec pokojninske dobe. Povprečna starost moških ob upokojitvi pa je bila 62 let in pol, medtem ko je njihova povprečna pokojninska doba znašala 37 let in štiri mesece.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button