EUAktualnoSlovenijaGospodarstvo

Svet ECB predvidoma brez novih potez

Svet Evropske centralne banke (ECB) danes predvidoma ne bo sprejemal novih potez denarne politike. Bodo pa člani po pričakovanjih opravili razpravo o tem, kako hitro začeti postopno zmanjševanje dinamike odkupov v okviru izrednega pandemičnega programa odkupov obveznic (PEPP), ki bo sicer po sedanjih napovedih aktiven vsaj do marca 2022.

Svet ECB je program PEPP, uveden lani ob izbruhu pandemije covida-19, decembra povečal za 500 milijard evrov na 1850 milijard in podaljšal vsaj do konca marca 2022.

Marca letos je nato osrednji organ denarne politike v evrskem območju izrazil pričakovanje, da se bodo nakupi v okviru PEPP v drugem četrtletju, torej od aprila do junija, izvajali v bistveno večjem obsegu kot v prvih mesecih leta. Po podatkih z minulega petka so ECB in nacionalne centralne banke evrskih držav v okviru programa odkupile skupno za skoraj 987 milijard evrov vrednostnih papirjev, kar je še vedno le nekaj več kot polovica.

Analitiki menijo, da bi lahko guvernerji centralnih bank in člani izvršilnega odbora ECB danes začeli razpravo o nadaljnji dinamiki programa. V nekaterih evrskih državah se pojavljajo glasovi, da bi ob pričakovani pospešitvi gospodarskega okrevanja v drugi polovici leta dinamiko odkupov v okviru programa PEPP začeli zmanjševati že s poletjem.

A predsednica ECB Christine Lagarde in več drugih članov sveta menijo, da čas za to še ni zrel. Kot je Lagardova pred dnevi dejala na dogodku v organizaciji agencije Reuters, se evrsko gospodarstvo še vedno opira na dve bergli – ekspanzivni denarno in fiskalno politiko. “Pomislite na pacienta, ki je sicer izšel iz najhujših zdravstvenih težav, a je še vedno na dveh berglah. Če želite, da bo okreval, mu ne bi bilo pametno vzeti ne ene ne druge bergle,” je ponazorila.

Podobno meni tudi podpredsednik ECB Luis de Guindos, ki je prejšnji teden opozoril, da so “tveganja v primeru zgodnjega umika spodbujevalnih ukrepov večja kot v primeru njihove ohranitve”.

Nespremenjeni bodo po današnji seji po napovedih ostali tudi drugi ukrepi denarne politike, kot so dinamika v okviru rednega programa nakupov vrednostnih papirjev, zgodovinsko nizka raven obrestnih mer in obsežne operacije refinanciranja bank.

Po napovedih iz ECB bo denarna politika prek različnih orodij spodbujevalna ostala tudi v 2022. Lagardova tako npr. meni, da prihodnje leto še ne bo čas za dvig obrestnih mer.

Source
STA
Back to top button