EUSlovenijaGospodarstvo

Svet ECB potrdil obstoječo spodbujevalno denarno politiko

Svet Evropske centralne banke (ECB) danes skladno s pričakovanji ni sprejemal novih potez denarne politike in je ohranil njeno trenutno spodbujevalno naravo. Obrestne mere tako ostajajo rekordno nizke, programi odkupovanja obveznic pa nespremenjeni. Trgi zdaj pričakujejo izjave predsednice ECB Christine Lagarde.

Obrestne mere tako ostajajo nespremenjene na zgodovinsko nizkih ravneh – obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja bo ostala na 0,00 odstotka, obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita pa bosta še naprej pri 0,25 oziroma -0,50 odstotka.

Tako bo, vsaj dokler se inflacijski obeti zanesljivo ne približajo ravni blizu dveh odstotkov, in se takšno približevanje dosledno ne odraža v gibanju osnovne inflacije. Predsednica ECB Lagardova je pred dnevi povedala, da ne vidi možnosti dviga obrestnih mer niti v 2022.

Svet ECB je tudi potrdil, da bo neto nakupe vrednostnih papirjev v okviru lani spomladi uvedenega izrednega pandemičnega programa nakupa vrednostnih papirjev (PEPP) v skupnem obsegu 1850 milijard evrov izvajal še vsaj do konca marca 2022 oz. tako dolgo, dokler ne oceni, da je kriza zaradi pandemije covida-19 končana.

Glede na najnovejše vhodne podatke je svet tudi ponovil pričakovanje, da bodo nakupi v okviru programa PEPP v tekočem četrtletju še naprej potekali v bistveno večjem obsegu kot v prvih mesecih leta. Po podatkih z minulega petka so ECB in nacionalne centralne banke evrskih držav v okviru programa odkupile skupno za skoraj 987 milijard evrov vrednostnih papirjev, kar je še vedno le nekaj več kot polovica.

Svet ECB je ob tem ponovil, da bo nakupe izvajal fleksibilno v skladu s tržnimi razmerami ter s ciljem, da prepreči zaostrovanje pogojev financiranja, ki ni skladno s preprečevanjem negativnega vpliva pandemije na predvideno gibanje inflacije.

Svet ECB bo glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa PEPP, ob tem vnovič investiral še vsaj do konca 2023. V vsakem primeru pa bo postopno zmanjševanje portfelja v okviru programa po navedbah sveta upravljano tako, da se prepreči poseganje v ustrezno naravnanost denarne politike.

Nadaljevali se bodo tudi neto nakupi v okviru rednega programa nakupov vrednostnih papirjev, in sicer na mesečni ravni 20 milijard evrov. Svet ECB še naprej pričakuje, da se bodo mesečni neto nakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev izvajali tako dolgo, kot bo potrebno, da se okrepi spodbujevalni učinek ključnih obrestnih mer, in da se bodo končali, tik preden začne dvigovati ključne obrestne mere ECB.

Svet ECB bo ob tem z operacijami refinanciranja bank še naprej zagotavljal obsežno likvidnost. Veliko sredstev so si nasprotne stranke po navedbah sveta izposodile zlasti v najnovejši operaciji tretje serije ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja. Sredstva, ki se zagotavljajo s temi operacijami, imajo ključno vlogo pri podpiranju bančnega posojanja podjetjem in gospodinjstvom, so prepričani v svetu.

Ta je še naprej pripravljen tudi ustrezno prilagoditi vsa svoja orodja in s tem zagotoviti, da se inflacija vzdržno giblje proti omenjeni ciljni ravni.

Lagardova bo razloge za odločitve in predstavila na novinarski konferenci ob 14.30, ko je pričakovati tudi vprašanja glede dinamike umikanja izrednih ukrepov ob pričakovanem okrevanju gospodarstva v nadaljevanju leta in v 2022. Že pred dnevi je sicer poudarila, da čas za začetek umikanja ukrepov še ni zrel.

Source
STA
Back to top button