Svet ECB brez sprememb denarne politike

Na današnji seji je svet Evropske centralne banke (ECB) sklenil potrditi zelo spodbujevalno naravnanost denarne politike, so sporočili iz banke. Po besedah predsednice ECB Christine Lagarde je za zaostrovanje finančnih pogojev še prezgodaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po oceni Lagardove je kljub izboljšanim gospodarskim obetom še naprej potrebna spodbujevalna denarna politika, s katero ECB zmanjšuje gospodarsko negotovost. Zaostrovanje pogojev financiranja “bi nastopilo prehitro in bi predstavljalo tveganje nadaljnjemu gospodarskemu okrevanju ter obetom inflacije”, je ocenila.

Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita bodo v območju evra tako po današnji seji sveta ostale nespremenjene na ravni 0,00, 0,25 oziroma -0,50 odstotka, so sporočili iz banke.

Izredni program nakupov vrednostnih papirjev ob pandemiji (PEPP) v skupnem obsegu 1850 milijard evrov namerava ECB še naprej izvajati vsaj do konca marca 2022. “Na podlagi skupne ocene pogojev financiranja in inflacijskih obetov svet ECB pričakuje, da se bodo neto nakupi v okviru programa PEPP v prihodnjem četrtletju še naprej izvajali v bistveno večjem obsegu kot v prvih mesecih leta,” so zapisali v banki.

Neto nakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev (APP) se bodo nadaljevali na mesečni ravni 20 milijard evrov. Ta program namerava svet ECB končati, tik preden začne dvigovati ključne obrestne mere.

Svet ECB bo z operacijami refinanciranja še naprej zagotavljal obsežno likvidnost. “Sredstva, pridobljena prek tretje serije ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja (CUODR III), imajo ključno vlogo pri podpiranju bančnega posojanja podjetjem in gospodinjstvom,” so ocenili v banki.

Ponovili so tudi, da je svet ECB pripravljen ustrezno prilagoditi vse svoje instrumente in tako zagotoviti, da se inflacija vzdržno giblje proti ciljni ravni.

Source
STA
Back to top button